Aamupalalla / At the breakfast table

granola_suvisurlevif.jpg

 

Taas olisi tarjolla aamupalaa, tällä kertaa testiin pääsi granola. Ja kyllä, tulen hiukan jälkijunassa kuten aina, granola eli rapea, myslin kaltainen sekoitus on tainnut olla pinnalla jo kauemman aikaa. Minä en vaan ole saanut itsestäni irti sitä tekemään – paitsi nyt.

Käytin tässä satsissa rouhittuja manteleita ja hasselpähkinöitä tuomaan rouskuvuutta ja seesaminsiemeniä koska pidän niiden mausta ja minulla sattui olemaan pakkauksen pohjallinen. Granolan pohja tehdään usein kaurahiutaleista mutta voit myös kokeilla miksata sekaan muitakin viljoja. Samaten voit käyttää pähkinöitä ja siemeniä omien mieltymyksiesi mukaan.

Olen aika ’tunteellinen’ ruoanlaittaja, ennen joulua olisin maustanut tämän seoksen kanelilla, muskotilla ja vaikka neilikalla fiilistellen lämpimiä, mausteisia makuja. Nyt lisäsin sekaan raastetun appelsiininkuoren, kukkuraisen teelusikan kuivattua inkivääriä sekä pari ruokalusikallista kookoshiutaleita, ajatellen siellä kaukaisuudessa pilkottavaa kevättä ja aurinkoa. Kesällä nauttisin granolan ihan vaan tuoreilla marjoilla ja hedelmillä. Sekoitin kevät mielessä paahdettuun seokseen vielä kirkkaankeltaisia, pehmeitä aprikooseja sekä kirpeitä, kuivattuja karpaloita. Mukaan taisi livahtaa myös rusinapussin pohjallinen. Tämä on muuten oiva tapa hävittää kaikki pussinpohjat.

Granolan pohja tehdään sekoittamalla kaurahiutaleet ja pähkinät kosteisiin aineksiin. Voit käyttää öljyä mutta myös omenasosetta. Ajatuksen omenasoseesta löysin David Lebovitzin ohjeesta ja hän taas on adoptoinut ajatuksen Nigella Lawsonilta. Ohjeessa mainitaan sokerittomasta omenasoseesta, minulla oli itsekeitettyä hilloa sokeroituna joten sen enempää ajattelematta mäjäytin hillon seokseen. Makeutuksena voit käyttää vaikka ruokosokeria, hunajaa tai siirappia.

Aiemmat aamupalat löydät tämän linkin takaa.

Granola

6 dl kaurahiutaleita
3 dl haluamasi pähkinöitä tai siemeniä rouhittuna (käytin itse kourallisen hasselpähkinöitä, pari ruokalusikkaa seesaminsiemeniä sekä pari desiä manteleita)
1 dl omenasosetta
2 tl hunajaa
ripaus merisuolaa
1 kukkurainen teelusikka inkivääriä
1 appelsiinin raastettu kuori
2 rkl kookoshiutaleita

Tämä ohje on suuntaa antava ja hiukan epämääräinen mutta linjat on helppo ajatella käyttämällä esimerkiksi 6 dl kaurahiutaleita, puolet tästä määrästä eli 3 dl pähkinöitä ja siemeniä. Mittaa (tai kaada, ei se oo niin tarkkaa) ainekset isoon kulhoon. Mausta seos haluamallasi tavalla.

Lämmitä kattilassa omenasose ja hunaja. (tai muu makeutus, lisää tai vähennä maun mukaan) Jos omenasoseesi on paksua kuten minulla, voit ohentaa sitä aavistuksen vedellä. Kaada omenasose kaura-pähkinäseokseen ja sekoita ainekset kunnolla toisiinsa. Totesin itse tässä vaiheessa että helpoiten ainekset saa sekaisin käyttämällä omia (puhtaita) sormia.

Levitä seos leivinpaperin päälle uunipellille ja ja työnnä 150 asteiseen uuniin. Anna olla uunissa noin 25-40 minuuttia, tarkkaillen ja sekoittaen kerran tai pari kunnes granola on kullanruskeaa.

Jäähdytä seos ja kippaa mukaan pilkotut kuivat hedelmät jos sellaisia haluat mukaan. Säilytä kannellisessa astiassa, vaikka lasipurkissa. Lebovitzin ohjeessa mainitaan säilyvyydestä jopa kuukauteen asti mutta monissa muissa ohjeissa puhutaan parista viikosta.

Nauti pehmoisen jogurtin kanssa.

*

Making homemade granola. I used applesauce instead of oil like David Lebovitz points out in this recipe. And seasoned my granola with orange peel, dried ginger and coconut.

 

granola1_suvisurlevif.jpg

koti ruoka-ja-juoma
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.