Jogurtista / Oven pancake
Ostan kaupasta aina maustamatonta jogurttia: vaihtelevasti turkkilaista, kreikkalaista tai ohuempaa suomalaista. Käytän jogurttia aamiaisella, iltapalalla, kastikkeena ja itse ruoassa, se on yksi jääkaappini vankkoja perustuksia. Välillä ohjeet ovat menneet päin pyllyä, kun olen kokeillut leivonnassa, kuinka pitkälle voin mennä jogurtin määrällä. Raja tulee aina jossain vaiheessa vastaan.
Välillä jogurtti uhkaa hapantua, kun elämä on haipakkaa ja jääkaapin ovi pysyy liian kauan kiinni. Happamat maitotuotteet voi tietenkin käyttää vielä esimerkiksi leivontaan, viimeisin keksintöni oli piilottaa vanhaksi mennyt jogurtti pannukakkuun.
Ohjeella voi tehdä perinteisen, hillon tai sokerin kanssa tarjottavan makean, tai sitten kuvassa olevan suolaisen version, johon tulee yrttejä, parmesaanijuustoa ja pieniä kesäkurpitsoja. Jos tarjoat pannukakun hillon kanssa, korvaa öljy 50 grammalla voita ja skippaa suolat, pippurit, yrtit, kurpitsat ja parmesaanijuustot. Lisää taikinaan 1 rkl sokeria ja 1 tl hienonnettua kardemummaa.
Arkistoista löytyvät versiot myös tälle ja tälle pannukakulle. Suosittelen kaikkia lämpimästi.
Yrttinen pannukakku
5 dl jogurttia (jos käytät paksua jogurttia, 4 dl jogurttia + 1 dl maitoa ohentamiseen)
1 dl oliiviöljyä
3 kananmunaa
3 dl jauhoja
1 tl suolaa
1 rkl tuoreita yrttejä (basilikaa, timjamia, salviaa)
100 gr kesäkurpitsaa
50 gr parmesaanijuustoa + mahdollinen lisä tarjoiluun
Raastettua sitruunankuorta ja mustapippuria myllystä
Vatkaa jogurtti, oliiviöljyä ja kananmunat kevyesti sekaisin niin, että munien rakenne on rikki. Lisää mukaan jauhot, suola, sitruunankuori ja tuoreet yrtit. Sekoita taikina kunnolla sekaisin ja anna seoksen turvota puolisen tuntia. Lämmitä uuni 200 asteeseen.
Raasta parmesaanijuusto ja viipaloi kesäkurpitsa ohuiksi, pyöreiksi siivuiksi. Sekoita taikinaa kevyesti, lisää siihen puolet parmesaaniraasteesta ja kaada se leivinpaperilla päällystetyn pellin päälle. Asettele kesäkurpitsat taikinaan ja työnnä pelti uuniin.
Paista pannukakkua 20-30 minuuttia, kunnes se saavuttaa itsellesi sopivan ruskistumisen asteen ja ota pelti pois uunista. Anna pannukakkun jäähtyä kevyesti. Leikkaa paloiksi, pyöräytä päälle kevyesti mustapippuria ja lisää parmesaanijuustoa halutessasi.
*
I use a LOT of natural yogurt in my cookings and sometimes it’s on the verge of getting bad. You can use milk products gone sour, for example in bakings and an oven pancake came to my yogurt’s rescue last week. I used the yogurt in a batter and seasoned the pancake with herbs, parmesan cheese and lemon zest. Some small zucchini slices on top and a extra sprinkling of parmesan.