Koreatyyliset salaattiwrapit / Korean salad wraps
Piipahdin pikaisella työreissulla Tukholmassa, ja hakiessani jo hiukan epätoivoisesti lounaspaikkaa täpötäysien kuppiloiden seasta, eksyin syömään bibimbapia Södermalmissa. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun söin autenttista, korealaista bibimbap-annosta, teimme sitä kotona useasti, kun opiskelin Imatralla. Tosin kulmia oikoen ja hiukan luovasti, koska pienessä kaupungissa ei esimerkiksi törmää korealaiseen gochujang-tahnaan tai edes riisiviinietikkaan.
Bibimbap on riisiä, ohueksi viipaloituja kasviksia, raakaa tai paistettua kananmunaa ja tulista gochujang-tahnaa yhdistävä annos, jossa kaikki sekoitetaan yhteen ennen syömistä. Sen ainekset ovat minulla nyt jääkaapissa odottamassa, mutta lähdinkin sivuteloille, kun kaapista löytyi kerä rapsakkaa salaattia ja läjä pieniä kesäkurpitsoja. Pikkelöin kesäkurpitsat ja marinoin kanat, ja söimme tyytyväisinä kerettiläiskorealaisia, mutta ah niin älyttömän herkullisia salaattikääröjä.
(Voit jättää kanan kokonaan pois tai korvata sen esimerkiksi marinoidulla ja pannulla paahdetulla tofulla.)
Tarvitset kääröihin kahdelle, kolmelle:
3 dl keitettyä jasmiiniriisiä (tai ohueksi suikaloituja vihanneksia: parsakaalia, porkkanaa, retiisejä ituja jne.)
1 kerä salaattia (romaine, cosmopolitan ja sydänsalaatti ovat hyviä, ne ovat kuppimallisia ja kestävät täytteiden painon.)
Majoneesia (sekoita yhteen 1dl valmista majoneesia, 1tl paahdettua seesamiöljyä, 1tl kalakastiketta ja 1 rkl seesaminsiemeniä.)
Tuoretta chiliä ja kevätsipulia silputtuna
Pikkelöityä kesäkurpitsaa (resepti alla, samalla tavalla voit myös pikkelöidä kurkkua.)
Chilikastiketta; korealaista cochujang-tahnaa tai perinteisemmin srirachaa.
200 grammaa kypsää kanaa (marinoi valkosipulissa, inkiväärissä ja chilimausteessa, paista 225C kypsäksi)
Pikkelöidyt kesäkurpitsat
3-4 pientä tai 1 iso kesäkurpitsa
1,5 dl riisiviinietikkaa
1 dl vettä
5 cm pala tuoretta inkivääriä
2 valkosipulinkynttä
1 tl paahdettua seesamiöljyä
1/2 dl sokeria
1 tl suolaa
Hienonna kesäkurpitsat tikuiksi tai raasta ne juustoraastimen karkealla terällä. Raasta valkosipuli ja inkivääri hienolla terällä. Sekoita kulhossa vesi, riisiviinietikka, sokeri, suola ja seesamiöljy. Lisää joukkoon kesäkurpitsat, inkivääri ja valkosipuli ja sekoita kaikki keskenään kannellisessa astiassa. Anna tekeytyä tunnista pariin päivään. Mitä kauemmin säilöt kesäkurpitsaa, sitä etikkaisemmaksi se muuttuu. Kesäkurpitsat säilyvät hyvänä noin viikon. Nestettä on reseptissä niukasti, koska kesäkurpitsasta irtoaa jonkin verran vettä nesteeseen.
*
Not so authentic, but still very good korean style chicken wraps.