Kakkua tarjolla! / Hey there’s cake!

jogurttikakku2_suvisurlevif.jpg

 

Meillä syödään kakkua silloin kun juhlistetaan jotain. Ja nyt pyöräytin yhden koska tänään on sekä Ystävänpäivä että Lilyn 2-vuotissynttärit. Toivotan tämän postauksen myötä siis mitä mahtavinta synttäriä kaikille täällä Lilyssä touhuaville. Tulkoon vielä monta, monta vuotta lisää! Lisää juhlahumua löydät Lilyn Toimituksen palstalta, jossa arvotaan synttäreiden kunniaksi kaikkea jännää.

*

Nyt hiukan lisää leipomuksesta. Kyseessä on varsin kokeellinen yhdistelmä. Ystävänpäivänä tarjotaan aika usein jotain syntistä ja suklaista mutta minun teki mieleni jotain ihan muuta.

Yhdistelin lempiaineksiani ja lopputulos on pehmoinen ja raikas jogurttikakku itsetehdyllä karamellikastikkeella. Jogurttimousse ei ole tarkoituksella kovin makeaa koska kastike tuo tarvittavan makeuden.

Pohjasta löytyy muuten paahdettuja pinjansiemeniä, jogurtista sitruunankuorta ja koristelin hetken huumassa kakun timjamilla  – hain tähän vähän sellaista ’korutonta mutta runollista kreikkalaisfiilistä’. Karamellikastikkeenkin voisi varmaan korvata löysällä hunajalla, karamelli hiukan rikkoo kokonaisuutta. Mutta annetaan se anteeksi koska kastike on niin pirun herkullista.

Jogurttimoussekakku

5 dl kreikkalaista jogurttia
2 dl kuohukermaa
1 tl vaniljasokeria
2 rkl tomusokeria
1 sitruunan mehu ja kuori raasteena
5 liivatelehteä

Pohja:
Vajaa paketti Digestive keksejä (à 150 gr)
50 grammaa paahdettuja pinjansiemeniä
50 grammaa voita sulatettuna

Valmista ensin pohja. Murskaa keksit ja paahdetut pinjansiemenet esimerkiksi morttelissa ja sekoita sulatettu voi muruseokseen. Taputtele voimuru irtopohjavuokaan, jonka pohja on päällystetty leivinpaperilla. Laita vuoka jääkaappiin jotta pohja jähmettyy sillä aikaa kun teet moussen.

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Mittaa jogurtti kulhoon ja sekoita mukaan vaniljasokeri, sitruunan kuoriraaste ja sihdattu tomusokeri. Vatkaa kerma vaahdoksi toisessa kulhossa. Kiehauta sitruunamehu nopeasti kattilassa ja lisää kevyesti vedestä rutistetut liivatelehdet kuumaan nesteeseen. Pyöräytä lusikalla muutaman kerran kunnes liivatelehdet liukenevat ja sekoita neste jogurtin sekaan. Lisää kermavaahto ja kääntele seos hellästi sekaisin. Ota vuoka pois jääkaapista ja levitä mousse murupohjan päälle. Laita takaisin jääkaappiin ja anna jähmettyä ainakin 4 tuntia.

Karamellikastike

2,5 dl sokeria  (+ loraus vettä)
80 grammaa voita (käytän itse normaalisuolaista. jos käytät suolatonta, ripauta karamelliin suolaa)
2 dl kuohukermaa

Pieni varoituspuhe heti alkuun. Sokeriseos on turkasen kuumaa joten lapset pois keittiöstä ja pitkähihainen paita päälle. Mittaa myös kerma sekä voi valmiiksi viereen, koska sokerin karamellisoituessa mihinkään ylimääräiseen heilumiseen ei ole aikaa. Muista myös että kun kerma lisätään sokeriin se kuohahtaa joten kattilan pitää olla reilusti isompi kuin nestemäärän. Lisää vinkkejä tekoprosessiin saat esimerkiksi David Lebovitzilta.

Karamellikastike voi epäonnistua kahdella tavalla: palamalla tai sokerin kristalloitumisella. Mokasin itse kaksi kertaa koska en totellut ohjeita ja menin sekoittamaan sokeria liian aikaisin. Sekoita sokeri ja noin 3-4 rkl vettä sekaisin pannussa ennen kuin laitat pannun levylle.

Laita levy kuumenemaan keskilämmölle ja aseta pannu sokereineen ja vesilorauksineen levylle. Älä koske sokeriin ollenkaan vaan anna sokerin sulaa rauhassa kunnes se alkaa porista. Tässä vaiheessa lisää aavistus lämpöä lisää ja aseta kansi kattilaan. Anna porista parisen minuuttia ja kurkistele välillä mitä tapahtuu. Kansi ei päästä höyryä pois ja höyry taas estää sokerin kristalloitumisen pannun reunoille.

Kun sokerissa näkyvät ensimmäiset haaleankeltaiset värit, ota kansi pois ja vähennä taas aavistus lämpöä (keskilämmölle). Tässä vaiheessa sokeriliuosta voi sekoittaa kevyesti kallistelemalla pannua. Tarkkaile sokeria, kun se alkaa tuoksua ja väri muuttuu syväksi kullaksi, ota pannu pois levyltä ja vatkaa voi varovasti vispilällä sokeriliuokseen. Kaada sen jälkeen kerma hitaana norona sokeriin ja sekoita samalla vispilällä. Paksumpaa kastiketta saat keittämällä karamellia hitaasti kerman lisäämisen jälkeen mutta se paksunee myös jäähdyttyään. Kaada vaikka lasiseen säilykepurkkiin. Karamelli säilyy parisen viikkoa jääkaapissa.

*Kauhea määrä tekstiä, tiedän! Itse (aktiiviset) tekoprosessit ovat tosin varsin nopeita ja helppoja.

*

I made cake to celebrate two things: Valentine’s day and Lily’s birthday because this web community is turning 2 years today. Happy birthday and many more years to come!

This cake is made of soft Greek yoghurt and served with caramel sauce. I had little Greek vibes so I put pine nuts in the crust and decorated the cake with thyme.

 

jogurttikakku_suvisurlevif.jpg

jogurttikakku1_suvisurlevif.jpg

 

Koti Ruoka ja juoma
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.