Aamupalalla / At the breakfast table
Ja aamiaisten testaus jatkuu, leivoin tänään ensimmäistä kertaa itse skonsseja. Skonssien maailma on näin vasta-alkajalle hiukan hämäävä: on niitä pyöreitä pieniä kavereita jossa taikinaan ei sekoiteta ’mausteita’ vaan ne nautitaan kerman ja hillon kera. Nämä kolmion muotoiset skonssit ovat taas usein täynnä sattumia, esimerkiksi marjoja, pähkinöitä tai suklaahippusia. Ja suolaisia skonssejakin on, loppumaton suo siis näköjään!
Minulla on kevättä rinnassa joten skonsseistani löytyy verigreippiä ja inkivääriä. Nämä olivat ilahduttavia tehdä; vain sekoitusta ja nyppimistä sekä inkiväärin ja verigreipin huumaavia tuoksuja. Ainut mitä pitää varoa on taikinan ylileipominen ja vatkaus tai sen rakenne kärsii. Tykkään näistä ns. vaatimattomista leivonnaisista, jotka ovat hiljaisella tavalla herkullisia.
En ole tomusokerikuorrutteen isoin fani joten tviikkasin sitä hiukan omaan makuuni ja kehittelin nopsan kuorrutteen sekoittamalla kreikkalaista paksua jogurttia, ruokalusikan tomusokeria ja tirauksen verigreipin mehua. Kuulostaa varmaan vähän oudolta mutta kuorrute on varsin herkullista.
Skonssit
4 dl vehnäjauhoja tai 3 dl jauhoja ja 1 dl kaurahiutaleita
1 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
2 dl maitoa
1 kananmuna
60 gr kylmää voita (jos käytät suolatonta voita, lisää taikinaan ripaus suolaa)
0,5 dl ruskeaa sokeria
Skonssien maustamiseen: 1 rkl raastettua, tuoretta inkivääriä, 2 verigreipin (tai esim. appelsiinin) raastettu kuori.
Kuorrute: 1 rkl tomusokeria, 1 rkl verigreipin mehua, 4 rkl kreikkalaista jogurttia
Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa (jauhot, leivinjauhe, ruokasooda, sokeri, raastettu inkivääri ja verigreipin kuori) ja vispaa maito sekä kananmuna sekaisin toisiinsa toisessa kulhossa.
Leikkaa kylmä voi kuutioiksi ja nypi se jauhoseokseen, kunnes jäljellä ei ole enää hernettä isompia kasoja. Yritä rutistella suht nopsaan ja voimalla, voi ei saisi sulaa. Ota maitomunaseosta aavistus talteen pieneen kippoon ja sekoita jauhovoiseos ja maitomunaseos keskenään nopeasti, vältä turhaa vatkaamista.
Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa pari kertaa vääntämättä taas taikinaa liikaa tai sen kuohkeus kärsii. Siirrä taikina leivinpaperilla päällystetyn pellin päälle ja muotoile litteäksi ympyräksi. Leikkaa kiekko 8 osaan ja voitele osat säästämälläsi maitomunaseoksella. Paista 220 asteisessa uunissa noin 10-15 minuuttia, kunnes skonssit ovat vaaleanruskeita.
Tarjoile lämpimänä teen ja kahvin kanssa aamupalapöydässä. Voit tehdä oheen yllämainitun nopsan kuorrutteen sekoittamalla jogurtin ja tomusokerin yhteen ja maustamalla sen tirauksella verigreipin mehua.
Lisää jutustelua aamupalasta löydät tästä linkistä.
*
I made scones for the very first time! I seasoned these breakfast scones with fresh ginger and zest from ruby grapefruits. I also made a quick glaze from greek yoghurt, powdered sugar and grapefruit juice. I think it goes well for breakfast as it is not so sweet as the typical sugar glaze is.