Aamupalalla / At the breakfast table
Jotkut reseptit vievät tiensä sydämeeni jo ensi lukaisulta, jo ennen kuin olen edes maistanut koko ruokaa. Yksi näistä on kreikkalaiset aamiaismunat, jonka nappasin kirjanmerkkeihin jo tovi sitten ja siellä resepti odotti rauhassa juuri sopivaa aikaa. Tämä aamupala vaatii tuoreita yrttejä ja näin kesällä ne ovat parhaimmillaan, nyt on siis paras mahdollinen aika kokata tätä ruokaa.
Reseptin alkuperäinen ohje on ihanasti nimeltään Mornings on Mykonos eli vapaasti suomennettuna Aamut Mykonoksella. Itse resepti on peräisin Salted&Styled -blogista, tein sen verran muutosta, että jätin oliivit pois itse ruoasta ja söin ne sivussa (huushollissa on oliivien vihaaja) ja lisäsin mukaan sitruunankuorta, koska olen täysin addiktoitunut siihen. Tämä on helppo, nopea ja kesäinen aamupala, erityisen kauniin siitä saa jos jaksaa rikkoa kanamunat erillisiin kuppeihin ja asetella ne vuokaan symmetrisesti. Meillä mentiin yhdellä kulholla ja mies losautti keltuaiset sellaisella tarmolla vuokaan että kaikki eivät pysyneet ehjänä. Mutta ei se makua haitannut! Ohjeesta riittää reilusti 2-3 henkilölle.
Kreikkalaiset aamiaismunat – Aamut Mykonoksella
3 rkl voita ja 1 rkl kermaa (ei kevyt)
5 komeaa kananmunaa
5 kalamata-oliivia kivet poistettuna ja kevyesti silputtuna
1 valkosipulin kynsi pieneksi hienonnettuna
yhteensä pari rkl tuoretta persiljaa, timjamia ja oreganoa
pieni kourallinen fetajuustoa murennettuna (hyvää kreikkalaista, itsellä vuohenfetaa)
suolaa ja vastarouhittua mustapippuria
hyvää leipää tarjolle dippailuun
Pistä uunin grillivastukset kuumenemaan täysille ja siirrä ritilä ylätasolle. Lisää matalaan uunivuokaan voi ja kerma. Aseta vuoka grillivastusten alle kunnes kermavoiseos kuplii, noin 3-5 minuuttia.
Riko kananmunat joko erillisiin kuppeihin tai yhteen isoon kulhoon. Laita hienonnetut yrtit, oliivit ja valkosipuli pieneen kulhoon ja sekoita keskenään. Ota kupliva kermavuoka uunista varovasti ja kaada yhtä varovasti kananmunat kermaseoksen päälle, toimien kuitenkin suhteellisen ripeästi. Ripottele päälle yrtit ja murennettu feta. Lisää päälle maun mukaan suolaa ja mustapippuria, muista kuitenkin että feta sisältää suolaa.
Aseta vuoka takaisin grillivastusten alle ja kuumenna 4-5 minuuttia tai kunnes valkuaiset ovat juuri ja juuri asettuneet. Meillä meni hiukan liian kypsäksi, parhaimmillaan tämä ruoka on kun keltuaiset ovat juoksevia. Ota vuoka pois uunista, vie pöytään ja nauti lämpimänä hyvän leivän ja kahvin kera.
*
There are some recipes from which I get all excited before I’ve even tried the food itself. This recipe for Greek baked eggs is one of them. I’ve stored it and waited for the right time to cook it for breakfast. And it was a perfect breakfast for thsi week when all the garden herbs are giving their best. The original recipe is from the blog Salted&Styled, you can find the recipe through this link.