Aamupalalla / At the breakfast table
Aamupalan pohdinta ratkesi tänään siihen, kun kävin torilla ja ostin kilon kypsiä, tuoksuvia ja mehua tirskahtelevia kirsikkatomaatteja. Hain reseptejä tomaattiseen aamupalaan ja naaman eteen putkahti resepti tomaattisesta crostatasta. Crostata on italialainen piirakka, samankaltainen kuin ranskalainen galette eli rustiikkinen, vapaasti muotoiltu piiras, joka paistetaan yleensä pellin päällä. Crostata ja galette ovat kyllä minun keittiöni parhaimpia kavereita, koska ne eivät vaadi pikkutarkkaa näpertelyä vaan kuori on paremman näköinen rennosti ja huolettomasti aseteltuna.
En ollut muuten täysin tyytyväinen käyttämääni reseptiin, joten tässä on meidän äidin ja minun kyhäämä toimivampi resepti. Tässä versiossa käytetään perinteistä rahkavoitaikinaa (lievä happamuus ja raikkaus taikinassa sopii hyvin tomaattien makeuteen) pienempänä annoksena kuin alkuperäisessä reseptissä, jolloin taikinasta ei tule niin paksua kuorta. Täytteen tomaatit maustetaan pestomaisesti tuoreilla yrteillä, öljyllä, valkosipulilla ja parmesaanilla mutta jätin yrttihöysteen karkeammaksi kuin sileän peruspeston.
Kutsun tätä piirasta näiden monien yrttien takia puutarhurin crostataksi, se kuulostaa omaan korvaani vekkulilta. Voihan tätä sanoa ihan vaan tomaattipiirakaksikin. Joka tapauksessa kyseessä on aika herkullinen juttu.
*Ihan älyttömän helppo muunnos tulee kun käytät valmista voitaikinaa, laadukasta valmispestoa ja no, hyviä kirsikkatomaatteja. Tomaattien kanssa ei voi huijata.
Puutarhurin crostata
125 g voita
125 g rasvatonta rahkaa
n. 2,5 dl vehnäjauhoja
vajaa 1 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
350 g kypsiä kirsikkatomaatteja
kunnon kourallinen tuoreita yrttejä (timjamia, basilikaa, oreganoa, rosmariinia, salviaa, persiljaa..)
1-2 valkosipulin kynttä.
suolaa, mustapippuria, oliiviöljyä, parmesaanijuustoa ja ripaus sokeria
1 kananmunan keltuainen voiteluun
Sekoita jauhoihin suola ja leivinjauhe. Leikkaa kylmä voi pieniksi paloiksi ja nypi jauhoihin. Lisää maitorahka ja sekoita tasaiseksi, välttäen turhia vaivaamisia. Jauhot ovat tässä ohjeessa summittaisesti, lisää niitä jos taikina tuntuu liian kostealta. Taputtele taikina suorakaiteen muotoiseksi levyksi, kääri kelmuun ja pistä jääkaappiin lepäämään tunniksi. Taikinan voi muuten mainiosti tehdä edellisenä iltana valmiiksi, jolloin crostatan kokoaminen on nopea juttu.
Raasta valkosipulinkynsi/kynnet ja hienonna yrtit. Sekoita ne yhdessä suolan, vastarouhitun mustapippurin, sokeriripauksen ja öljytilkan kera sekaisin kulhossa. Pistele tomaatteihin muutama reikä (grillitikulla, terävän veitsen kärjellä tms, varo sormia) ja sekoita ne yrttiseoksen kanssa kulhossa.
Kaaviloi taikina jauhojen kanssa ohueksi, ympyräiseksi levyksi, siirrä levy leivinparilla päällystetylle pellille ja kaada kirsikkatomaatit mausteineen keskelle. Ripottele kirsikkatomaattien päälle pieni kourallinen parmesaanijuustoa, muljauta tomaatteja muutama kerta sekaisin ja nostele taikinan reunat reunimmaisten tomaattien päälle, painellen kevyesti.
Voitele crostatan reunat kevyesti vispatulla keltuaisella ja työnnä 200 asteiseen uuniin 25-30 minuutiksi tai kunnes piirakan reunat ovat kullanruskeat. Anna jäähtyä hetken ja ripottele halutessasi päälle lisää tuoreita yrttejä. Nauti hitaasti.
*
Making a Gardener’s crostata for breakfast. I filled the free-formed crust with juicy cherry tomatoes mixed with a fragrant blend of fresh herbs, garlic, salt, pepper, parmesan and little olive oil.