Aamupalalla / At the breakfast table
Yhdestä Jamie Oliverin kirjoista löytyy kirsikkafocaccian ohje jossa Jamie mainitsi sen sopivan hyvin aamiaiselle maitokahvin kera. Ding ding! Siltä istumalta minun teki mieli kirsikkafocacciaa eikä mitään muuta. Pelasin kuitenkin varman päälle ja käytin jo ennestään julkaisemaani focacciaa-ohjetta, koska se oli makumaailmaltaan itselleni juuri sopiva. Kesää ja kirsikoita on vielä jäljellä, niihin kannattaa uppoutua – suu edellä.
Muutin taikinaa sen verran, että vaihdoin oliiviöljyyn neutraalimpaan rypsiöljyyn, jätin täysjyväjauhot pois ja voitelin vuoan voilla. Mutta vinkkinä: kannattaa levittää taikina pellille, jolloin tulos on herkullisempi, koska paistopintaa on enemmän ja kirsikoita voi lisätä päälle reilusti. Pieni vuoka (kuten minulla) ei toimi niin hyvin vaikka näyttääkin hauskalta. Kirsikoita kannattaa varata ainakin litra, jotta niistä riittää suuhun napsittavaksi.
Taikinasta tulee siis kolme pientä pyöreää tai yksi pellillinen.
Kirsikkaocaccia
Taikina
Paketti kuivahiivaa + 3,4 dl lämmintä vettä
1,7 dl rypsiljyä
Ripaus suolaa
2 tl sokeria
8,5 -10 dl vehnäjauhoja
Sekoita kulhossa lämmin vesi ja hiiva, anna seistä noin 5 minuuttia. Sekoita seokseen suola, sokeri ja öljy. Lisää jauhot muutamassa erässä sekoittaen.
Kippaa taikina kulhosta jauhotetulle alustalle ja vaivaa kunnes taikina tuntuu sileältä ja elastiselta, noin kymmenisen minuuttia. Jos taikina tuntuu liian tahmaiselta, lisää aavistus jauhoja. Muotoile taikinasta pallo ja siirrä se kohoamaan öljyttyyn kulhoon, keittiöliinan alle. Voit kohottaa taikinaa hitaasti jääkaapissa yön yli ja paistaa seuraavana päivänä tai antaa kohota kaksinkertaiseksi, noin tunnin ajan lämpimässä.
Ohjeen mukaan taikina jaetaan kohotuksen jälkeen kolmeksi pieneksi palloksi ja jätetään lepäämään liinan alle noin 30 minuutiksi. Voit jakaa taikinan myös pariksi isommaksi palloksi (mehevämpi ja paksumpi leipä) tai paistaa taikinan perinteisesti isossa nelikulmaisessa vuoassa tai levittää sen uunipellille.
Levitä taikina pellille ja lisää päälle kirsikoita, joista on poistettu kivet ja joihin on sekoitettu aavistus vaniljasokeria. Työntele kirsikoita myös taikinan sisään ja ripottele lopuksi hiukan sokeria päälle. Paista 230 asteisessa uunissa 20-30 minuuttia tai kunnes focaccia on ruskea.
*
Cherry focaccia for breakfast, served with coffee and some milk.