Aamupalalla / At the breakfast table

aamupalaleipa_suvisurlevif.jpg

 

Innostuin Donna Hayn reseptistä suolaiselle aamupalaleivälle, lopputulos maistui kyllä harvinaisen hyvälle ja jää varmasti luottoresepteihin. Soveltelin vähän siellä sun tuolla mutta pääpiirteet nappasin reseptistä. Täytteet voi myös soveltaa: alkuperäisessä reseptissä käytettiin pancettaa, kirsikkatomaatteja, gruyère -juustoa ja tuoretta basilikaa. Minä käytin perinteistä pekonia, pari juustokannikan loppua jääkaapista ja lisänä mozzarella di bufalaa. Hain lisäksi vanhempieni kasvihuoneesta kolme kypsää tomaattia ja lisäsin mukaan tuoretta basilikaa, timjamia ja rosmariinia.

Täytteeksi voisi myös kokeilla esimerkiksi nuoria punajuuria ja vuohenjuustoa, tuoremakkaraa ja salviaa, salamia ja kesäkurpitsaa tai ihan vaan lihatonta versiota runsailla tuoreilla yrteillä ja tomaateilla. Alkuperäisen ohjeen löydät tästä linkistä, ohessa soveltamani versio.

Aamiaisleipä

1 reilu teelusikka kuivahiivaa
1 tl hienosokeria
2 dl lämmintä vettä
3,5-4,5 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
1 rkl oliiviöljyä
 

Täytteet:
Pekonia, tomaattia, juustoa, kananmunia, mozzarella di bufalaa, tuoreita yrttejä

Sekoita kulhossa lämmin vesi, sokeri ja hiiva. Kun seos vaahtoaa, sekoita mukaan suola, oliiviöljy ja 3 dl jauhoja. Vaivaa taikinaa kulhossa ja lisää jauhoja, kunnes koostumus tuntuu sopivalta. Jatka taikinan vaivaamista viidestä kymmeneen minuuttiin, kunnes taikina on sileä ja kimmoisa. Näppituntumaa siis. Aseta taikinapallo kulhoon ja peitä liinalla, anna nousta puolesta tunnista tuntiin lämpimässä paikassa tai hitaasti yön yli jääkaapissa.

Naksauta uuni lämpeämään 225 asteeseen, ota leivinpaperi ja pelti esille. Pellin olisi hyvä olla pienempi kuin tavallinen uunipelti, alkuperäisessä ohjeessa peräänkuulutetaan neliön muotoista 25 sentin peltiä. Käytin itse hiukan erimuotoista mutta suht saman pinta-alan omaavaa peltiä. Taikina jää siis hiukan paksummaksi kerrokseksi kuin esimerkiksi pizzassa. Kaulitse taikina jauhojen avulla pellin levyiseksi (tai läväytä taikina keskelle leivinpaperia ja taputtele jauhotetuilla käsillä) ja aseta leivinpaperille. Peitä leipän pohja kourallisella juustoraastetta ja asettele päälle sopiva määrä tomaattilohkoja tai kirsikkatomaatteja, käytin kolme keskikokoista tomaattia. Revi mozzarella paloiksi ja levitä huolettomasti tomaattien kaveriksi. Ripottele yrtit mukaan ja levitä päälle maun mukaan pekonia, itse käytin 4 siivua, koska en halunnut leivän uivan pekonirasvassa.

Paista leipää uunin alatasossa kunnes pohja alkaa olla ruskistunut, ota sitten uunista ja riko pari kananmunaa leivän päälle. Aseta uudestaan uuniin, tällä kertaa ylätasolle (voit käyttää grillivastuksia jos haluat) ja anna kananmunien juuri ja juuri hyytyä sekä leivän pinnan ruskistua kauniisti. Jos munat rikkoo leivän pinnalle heti paiston alussa, niiden pinta muuttuu sitkeäksi. Ota leipä pois uunista, anna jäähtyä aavistuksen ja nauti lämpimänä.

*

I made Donna Hay’s breakfast bread, it was superb!

 

 

koti ruoka-ja-juoma