Aamupalalla / At the breakfast table

chaipannukakut_suvisurlevif.jpg

 

Ajatus näihin pannukakkuihin lähti itse asiassa omenoista. Nyt niitä on taas puut pullollaan ja otimme miehen vanhempien luota ison pussillisen tuoksuvia punakaneleita. Kaverit ovat jo sen verran kypsiä että ne on pakko kokata ja syödä pois suht nopeasti. Yksi lempiyhdistelmistäni ovat tuoreet omenat ja tuore rosmariini. Olen tehnyt omenapiirakkaa tällä yhdistelmällä muutaman kerran ja nyt rosmariini pääsi omenoiden, ruskean sokerin ja voin kanssa pannulle.

Lämpimän omenalisäkkeen kanssa pyöräytin chaipannukakut. Ne tupsahtivat mieleeni kun ihmettelin kuluvalla viikolla jo muuttunutta, hiukan kirpeää ja viileää ilmaa aamuisin, sekä näin iltaisin aikaisemmin hiipivää, kylmää valoa. Olen chaiteen (ja lattenkin) ystävä, lämpimät mausteet sopivat omenoiden ja pirteän aamuilman kanssa aika mukavasti. Omenoita voi myös tarjota ihan tavallisten pannukakkujen kanssa jos et ole vielä valmis syysmausteisiin, tai pannukakut voi nauttia vaahterasiirapin, voin tai vaikka ihan omenahillon kanssa.

Näistä voi tehdä myös kevyemmän version korvaamalla tavalliset jauhot spelttijauhoilla, täysjyvävehnäjauhoilla tai muulla. Maidon voi korvata vaikka kaura-tai soijamaidolla. Jos käytät valurautapannua, se tarvitsee enemmän rasvaa, pinnoitetut paistinpannut tarvitsevat vähemmän rasvaa. Ja rasvana voi käyttää vaikka kookosöljyä.

Chaipannukakut

Ohjeesta riittää reilusti neljälle

5 dl maitoa (+ pussi chaiteetä)
2 kananmunaa
2 rkl sulatettua voita
5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1/2 teelusikka ruokasoodaa
3 rkl sokeria
Ripaus suolaa

Mausteseos: kokonaiset mausteet murskattuna ja pannulla paahdettuna antavat syvemmän ja vahvemman maun kuin valmiiksi jauhetut. Suosittelisin kokeilemaan ja menemään tuntumalla. Aloita vaikka teelusikallisesta kanelia, 3-4 kokonaisesta neilikasta jauhettuna, vajaasta teelusikasta kuivattua inkivääriä, 1/2-1 teelusikallisesta jauhettua kardemummaa ja lisää mukaan varovasti (jauhettuja) tähtianista, fenkolinsiemeniä, raastettua muskottipähkinää ja ihan pieni hyppysellinen mustapippuria tai maustepippuria. Sekoita mausteet yhteen, paahda ne halutessasi kuumalla pannulla tuoksuviksi ja laita syrjään. Kun olet sekoittanut taikinan valmiiksi, kannattaa vielä maistella taikinaa ja tunnustella, tarvitseeko mausteita lisätä. Itse lisäsin vielä sekä kardemummaa että kanelia ennen kuin aloitin paiston. Tähtianis ja fenkolinsiemenet tuovat molemmat aniksen makua, niitä kannattaa säännöstellä tai käyttää vain toista.

__

Kuumenna maito ja tiputa teepussi maitoon hautumaan. Sekoita munat, haalea maito-teeseos ja sulatettu voi keskenään. Sekoita toisessa kulhossa jauhot, leivinjauhe, ruokasooda, mausteseos sekä suola ja sokeri sekaisin keskenään. Kääntele märät ainekset kuiviin. Muista olla vatkaamatta turhia, taikinan ei tarvitse olla supersileää. Maistele mausteet ja lisää tarvittaessa. Anna taikinan levätä hetki ja jauhojen turvota, leikkaa vaikka omenat valmiiksi tässä välissä.

Kuumenna paistinpannu keskilämmölle, tipauta sille voita ja anna sen sihistä ja sulaa kunnes se muuttuu hiljaiseksi. Annostele taikinaa kauhallisen verran pannulle ja paista kunnes pannukakun yläosaan muodostuu kuplia ja alaosa alkaa ruskistua. Käännä ja paista myös toinen puoli kauniin ruskeaksi. Pannukakkujen paistoaika riippuu siitä kuinka isoja ja paksuja haluat. Paksummat vaativat hiukan vähemmän lämpöä, jotta sisäpuoli ehtii kypsyä. Valurauta takaa rapsakan tuloksen mutta jos pannu ei ole hyvässä rasvassa niin voita kuluu enemmän.

Lämmin omenalisuke

2-3 pientä tai 1 iso omena* per naama
Tuoretta rosmariinia
Ruskeaa sokeria
Voita

Poista omenoista kodat ja viipaloi ne suht rennosti. Kuumenna paistinpannu ja lisää pari ruokalusikkaa voita tai enemmänkin jos meinaat tehdä tätä isolle porukalle. Kun voi kuplii ja alkaa sihistä, heitä mukaan 1 rkl ruskeaa sokeria per henkilö, lisää mukaan omenaviipaleet ja tuore rosmariini. Paistele omenoita 5-10 minuuttia, kunnes omenat tuntuvat pehmeiltä ja neste on muuttunut siirappimaiseksi. Voit tarvittaessa lisätä pannulle tilkan vettä, jos neste tuntuu häviävän kokonaan Voit lisätä omenoihin aavistuksen raastettua muskottipähkinää ja vaniljaa.

*Ihan supermakeita ja jauhoisia omenoita ei kannata käyttää, punakanelitkin olivat siinä ja siinä. Kirpeä ja kiinteä omena on hyvä.

*

Apples are in season now so they are tumbling onto my breakfast plate. I cooked apples with fresh rosemary, butter and sugar and made them a warm side to serve with chai pancakes. The air starts to feel crisp in the mornings so little by little I am going for the warmer spices in my kitchen.

 

 

 

koti ruoka-ja-juoma