Aamupalalla / At the breakfast table
Päätin jo alkuviikosta että nyt on jonkin suolaisen paikka aamupalapöydässä. Jostain syystä en kuitenkaan saanut perinteisiä juttuja kuten itsetehtyä viiliä ja pannukakkua pois mielestäni. Sitten mieleen juolahti onneksi pannukakun pikkuveli ’pitsapannari’. Lisäsin siis pannukakkutaikinan päälle kypsiä tomaatteja, keltaista kesäkurpitsaa (ja yhden kukankin löysin meidän äidin kasvimaalta), pehmoista mozzarellaa ja reilusti tuoreita yrttejä.
Pannukakun nopeus ja helppous yllättävät aina – ja lopputulos on varma ja herkullinen. Kuuma pannukakku kannattaa viimeistellä ripottelemalla päälle sormisuolaa, täyte kaipaa jotain suolaista. Tai mukaan voi toki lisätä vaikka salamia, kinkkua tai pekonia. Myös nopeasti pannussa käytetty pinaatti valkosipulilla maustettuna ja pecorino mozzarellan sijasta olisi varmaan aika nappivalinta täytteeksi.
Uunipannukakku italialaisittain (puolikas pellillinen)
2 kananmunaa
5 dl maitoa
2,5 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
1 pallo mozzarellaa (mieluusti puhvelinmaitomozzarellaa)
1 tomaatti ja 1 pieni kesäkurpitsa ohuina siivuina
Kourallinen tuoreita yrttejä (timjamia, basilikaa, salviaa, oreganoa, rosmariinia..)
Päälle loraus oliiviöljyä ja sormisuolaa
Voinokareita pellille
Vatkaa kananmunat rikki ja lorauta mukaan maito, sekoittaen hyvin. Sekoita jauhojen joukkoon suola ja lisää ne rauhallisesti munamaitoseokseen sekoittaen samalla. Anna taikinan turvota 15 minuutista puoleen tuntiin.
Napsauta uuni 200 asteeseen. Jos teet puolikkaan taikinan kuten ohjeessa, nappaa itsellesi hiukan pienempi uunipelti ja päällystä se leivipaperilla. Leikkaa kesäkurpitsa tomaatti ohuiksi viipaleiksi ja rutista tomaattiviipaleet kevyesti, jotta mehut eivät lötkistä pannukakkua liikaa. Revi mozzarella paloiksi ja paloittele yrtit pienemmiksi.
Tipauttele muutama voinokare leivinpaperille. Levitä taikina leivinpaperin päälle suhteellisen tasaiseksi kerrokseksi. Päällystä tomaatilla, kesäkurpitsalla, mozzarellalla ja yrteillä. Työnnä uuniin ja paista noin puolisen tuntia tai kunnes pannukakku on kunnolla ruskea ja rapsakka. Tarpeen vaatiessa voit vähentää uunin lämpöä kun pannukakku on ollut hetken aikaa uunissa, jos kupliva pinta ottaa väriä liian ärhäkästi.
Ripottele valmiin pannukakun päälle sormisuolaa ja hyvää oliiviöljyä. Syö lämpimänä.
*
In Finland we eat our pancake made in the oven. It’s usually a sweet pancake eaten with jam but this time I made a savory version for the breakfast table. The batter is simple and quick to make and bake, I covered it with ripe tomatoes, soft mozzarella di bufala and a handful of fresh herbs. Eat while it’s warm and top it with flakes of salt and maybe some good olive oil. You can also add some bacon, salami or ham in the mix but for now, I did a version without meat.