Aamupalalla / At the breakfast table
Kaurapuuro on lempparipuuroni ja googletellessani vastaan tuli versioita, johon käytettiin voissa paahdettua kaurarouhetta. Mummuni kutsui kaurapuuroa aina kaurankryynpuuroksi ja se sana soi kevyesti takaraivossani, kun hämmentelin puuroani. Innostuin tästä ohjeesta niin paljon, että kaupassa poimin mukaan kaurarouhepussin. Puuro kaurarouheesta ei ole missään nimessä niin nopea kuin tavallinen hiutaleista valmistettu, mutta maku on i-han mahtava. Voi päästetään ruskistumaan ja kaurahiutaleita paahdetaan voissa, kunnes ne muuntuvat kullanruskeiksi ja pähkinäisen tuoksuviksi. Sen jälkeen kypsennellään puolisen tuntia ja sitten kauhotaan valmis, kermainen puuro lautaselle.
Jos et innostunut kaurarouheesta ja hitaasta keittelystä, suosittelen ihan tavallisen kaurapuuron päälle tämän hetkisiä lempipäällysteitäni: tupsaus kanelia, loraus hunajaa ja rouhittua mantelia. Mutta jos satut eksymään kaurarouhepussin lähistölle, kannattaa se napata mukaan ja kokeilla. Vaikka sateisena syysviikonloppuna; tunnelmallinen musiikki soimaan, kynttilät palamaan ja kauha käteen.
Tässä ohjeessa mainittu kaurarouhe on siis oikeasti karkeaa rouhetta, eikä valmiiksi kypsennettyä, jauhomaista tavaraa!
Kaurapuuro kaurarouheesta (kahdelle)
1,5 dl kaurarouhetta
5 dl vettä
1 rkl voita
1/2 tl suolaa
1 tl fariinisokeria
Ripaus jauhettua kardemummaa
Päälle:
Kanelia
Hunajaa
mantelirouhetta
Sulata voi paksupohjaisessa kattilassa keskilämmöllä, kunnes voi alkaa kevyesti muuttua rusehtavaksi. Kaada kaurarouhe kattilaan ja sekoittele voin kanssa 4-6 minuuttia tai kunnes kaurarouhe alkaa muuttaa väriään kullanruskeaksi. Varo polttamasta. Lisää varovasti mukaan vesi ja suola, anna kiehua kunnolla noin kymmenisen minuuttia, sekoitellen välillä. Vähennä sitten lämpöä ja ja anna puuron kypsyä hiljalleen noin 20-25 minuuttia, taas sekoitellen silloin tällöin. Jos vesi tuntuu loppuvan kesken, lisää loraus mukaan ja sekoita. Lisää loppuvaiheessa mukaan fariinisokeri ja kardemumma.
Kauho puuro kulhoihin, lisää mukaan yllä luetellut höysteet (tai omat suosikkisi) ja lorauta mukaan kylmää maitoa. Nauti.
I got excited about this recipe for oatmeal and made my own little version. It is basically just the same but I added brown sugar and some ground cardamom to my porridge when making it and topped it with cinnamon, honey and crushed almonds. So good!