Aamupalalla / At the breakfast table
Tämä on kotiversioni amerikkalaisissa blogeissa vilahtavista aamiaistostadoista. Tostada on yleensä maissitortilla, joka uppopaistetaan rapeaksi ja päällystetään erilaisilla täytteillä. Aamiaistostadat kuorrutetaan usein esimerkiksi pavuilla, eri tavoin kypsennetyillä kananmunilla, pekonilla tai avokadolla.
En ryhtynyt uppopaistoon ja tortillakin on vehnää, mutta paistoin tortillan kevyesti öljyssä ja lisäsin päälle lempitäytteitäni: mustapapuja, tomaattia, cheddaria ja korianteria. Kasan kruunasi paistettu kananmuna.
Nopea ja mutkattomampi tostada syntyy, kun paistat mustapavut ja tomaatit yhdessä pannulla, maustat ja lisäät korianterin ja cheddarin ihan vaan tostadan päälle. Tämä on kuitenkin versio, jossa uunipaahdetut tomaatit muussataan yhdessä cheddarin, mausteiden ja korianterin kanssa löysäksi, pestomaiseksi kastikkeeksi. Pavut ovat välillä varsin kuivia suussa ja kastike tuo mukavaa kosteutta. Jos kastiketta ja tortillalettuja jää yli, suosittelen pyöräyttämään quesadilloja lopuista aineksista.
Kyseessä ei ole ’kaksi ainesosaa ja minuutissa kitaan’ -osastoa, mutta tämä on mainio aamupala rauhalliseen viikonloppuaamuun.
Aamiaistostadat (kahdelle)
n. 200 gr kypsiä mustapapuja (osta kaupasta valmiita tai liottele ja keittele itse)
Suolaa ja mustapippuria
1 tl juustokuminaa
1 tl kuivattua oreganoa
1 lime
1-2 valkosipulinkynttä
Tomaattihässäkkä:
2-3 tomaattia
Kourallinen raastettua cheddaria (siis kypsytettyä tavaraa, ei sulatejuustoviipaleita..)
1 limen raastettu kuori
Kourallinen tuoretta korianteria
Suolaa maun mukaan
Lisäksi:
Tortillalettuja
Ranskankermaa / maustamatonta jogurttia
Limelohkoja
(Tulista kastiketta, itse käytän srirachaa)
Paistettu kananmuna tostadan päälle
Lisää korianteria
Tee ensin tomaattinen kastike. Puolita tomaatit, purista siemenet ja suurin osa mehusta pois, lorauta päälle öljyä ja paahda tomaatteja 225 asteessa, kunnes ne saavat väriä ja halkeilevat. Anna tomaattien jäähtyä hetken, lisää ne kippoon yhdessä juustoraasteen, limen kuoren ja korianterin kanssa. Surauta tai murjo karkeaksi tahnaksi. Maista, lisää tarvittaessa lisää juustoa tai suolaa. Voit myös lisätä mukaan chiliä jos haluat.
Jos käytät valmiita purkki/tölkkipapuja, kaada papujen liemi pois, huuhdo ne siivilässä ja valuta. Paahda juustokuminaa ja oreganoa kuumalla pannulla kunnes mausteet tuoksuvat. Vähennä levyn lämpöä, lorauta pannuun öljyä, sekoita mausteet siihen ja heitä perään mustapavut. Jos pannu tuntuu turhan kuumalta, ota se hetkeksi pois levyltä. Mustapapuja ei tarvitse kypsentää uudelleen, pelkkä lämmitys riittää. Mausta suolalla ja pippurilla, nappaa pannu pois levyltä ja purista mukaan limen mehu. Kaada kulhoon.
Pyyhkäise pannu puhtaaksi, lorauta mukaan lisää öljyä ja paista tortillaletut kuumassa pannussa rapeiksi. Painele tortilloja paiston aikana pannua vasten, jos ne kupruilevat ja nousevat. Paista samassa pannussa vielä pari kananmunaa makusi mukaan.
Kokoa tostadat: kippaa pavut tortillan päälle, levitä tomaattikastiketta mukaan, lisää kananmuna ja koristele ylimääräisellä korianterilla. Tarjoile ranskankerman tai maustamattoman jogurtin kera, limelohkot ovat myös mukava lisä.
Tomaattitahnan voi tehdä valmiiksi jo edellisenä iltana ja lämmittää kevyesti, tostadat ovat hyviä kun päällykset ovat lämpimiä, nopeasti lautaselle ja suuhun siis.
*
This is my home version for breakfast tostada. I fried some black beans with cumin and oregano, made a loose ’pesto’ with oven toasted tomatoes, cheddar cheese and fresh coriander and topped my tostada with a sunny side fried egg. Some more fresh coriander, creme fraiche and lime and you are good to go. And don’t forget the hot sauce.