Aamupalalla / At the breakfast table
Oeufs en cocotte on ranskalainen klassikko, jossa kananmuna kypsennetään hellästi vesihauteessa haluttujen lisäkkeiden kanssa. Tämän reseptin nimi taipui tosin meidän huushollissa munapiiloihin. Ei kovin hienostuneen kuuloista.
Tarvitset hyviä kananmunia, crème fraîchea tai kermaa (suosittelen ensimmäistä, hapan maku raikastaa!) ja jotain suolaista. Käytin itse yhdistelmää kylmäsavulohi+tilli+sitruunankuori mutta voit piilottaa kuppeihin vaikka pekonia, kinkkua, paahdettuja tomaatteja, pinaattia, juustonkannikoita, sieniä.. Tämä on siis hyvää jääkaapintyhjennysruokaa! Ja varsin herkullista sellaista.
Aiemmat aamupalat löydät tämän linkin takaa.
Oeufs en cocotte (kahdelle)
2 kananmunaa
(purkki) crème fraîchea
+ haluamasi täytteet sekä suolaa ja mustapippuria
Tarvitset kaksi pientä uuninkestävää kulhoa ja isomman uunivuoan, johon tehdään vesihaude. Sekoita crème fraîcheen mukaan aavistus suolaa ja rouhittua mustapippuria (sekä sitruunankuorta, jos käytät lohta.) Annostele lusikallinen crème fraîchea kulhojen pohjalle. Leikkaa kylmäsavulohi suikaleiksi ja hienonna tilli. Ripottele lohi ja tilli kulhoihin. Riko kananmunat (rikkomatta keltuaista) kulhoihin lohen päälle ja annostele vielä lusikallinen crème fraîchea päälle.
Aseta pikkukulhot uunivuokaan ja kaada kuumaa vettä noin puoliväliin kulhoja. Aseta varovasti 180 asteiseen uuniin ja anna kypsyä noin 10 minuuttia, kunnes valkuainen on hyytynyt. Varo kypsentämästä liikaa tai ruoan pehmeys katoaa.
Syö lämpimänä ja ripottele hiukan lisää tilliä, mustapippuria ja sormisuolaa vuokien päälle. Ihan parasta kun tämän syö paahdetun leivän kanssa!
*
Making Oeufs en cocotte, a french classic for breakfast. I based my dish in this BBC Food recipe and used smoked salmon, grated lemon zest and fresh dill in my ’Eggs in pots’. Delicious way to start a morning!