Aamupalalla / At the breakfast table
Selailin New Yorkin brunssitarjottavia ja polulle osui L’apicion parmesan french toast, eli tutummin köyhät ritarit mutta suolaisena, parmesaanilla höystettynä. Ja koska kaapista löytyi kuivaa leipää, hiukan kulahtanut timjamipuska ja parmesaanin kannikka, ryhdyin tuumasta toimeen. Tein köyhien ritarien höysteeksi uunikuivattuja tomaatteja. Ritareiden kanssa voi tarjota myös vaikka pannulla paistettuja sieniä tai vihreää salaattia. Kannatan kuitenkin näitä tomaatteja, parin tunnin kuivatusaika ei tee niistä täysin kuivia vaan uunin lämpö tekee tomaateista ihan käsittämättömän makeita ja intensiivisiä. Mutta pieni huomautus: jos pistät uuniin kovan ja raa’an tomaatin, en tiedä mitä uunista mahtaa tulla ulos. Jotain kitkerää ja samalla mautonta kenties?
Söimme leipämme ja tomaattimme sellaisenaan mutta päälle sopisi lusikallinen ranskankermaa. Tämä on viikonlopun aamiaisruokaa parhaimmillaan, jääkaapin jämät muunnettuna herkuksi.
Uunikuivatut tomaatit
Tomaatteja
Oliiviöljyä
Suolaa
Mustapippuria myllystä
Sokeria
Pilko tomaatit lohkoiksi (poista kannat) kulhoon ja lorauta päälle oliiviöljyä. Mausta suolalla, mustapippurilla ja sokerilla. Käytin itse viitisen tomaattia ja ropsautin mukaan noin teelusikan suolaa, hyppysellisen mustapippuria ja pari teelusikkaa sokeria. Näitä kannattaa tehdä kerralla iso satsi, voit käyttää niitä maustamaan esimerkiksi pastaa tai säilöä ne oliiviöljyyn purkkiin. Tomaateista tulee myös herkullista tahnaa paahdettujen mantelien ja basilikan kanssa.
Tomaatteja kuivataan parisen tuntia 150C asteisessa uunissa. Otin vielä lopussa lämmön pois, jätin tomaatit hengailemaan ja raotin uuniluukkua, jotta kosteus haihtuisi. Lopputulos on mehevä; tomaatista ei ole lähtenyt kaikki neste mutta maku on vahva ja makea.
Köyhät ritarit parmesaanilla kahdelle
2 palaa kuivahtanutta maalaisleipää per henkilö
1 dl maitoa
2 kourallista raastettua parmesaania
2 kananmunaa
Ripaus suolaa
Ripaus mustapippuria myllystä
1-2 rkl tuoretta yrttiä silputtuna – timjamia, oreganoa, basilikaa..
1 sitruunan raastettu kuori
Öljy-voiseosta paistamiseen
Sekoita maitoon sitruunan raastettu kuori ja yrttisilppu, anna maustua hetken. Raasta sillä välin parmesaani ja nappaa juustosta pieni kourallinen ja sekoita se maitoon. Lisää joukkoon suola, mustapippuri ja kananmunat, vispaa kevyesti sekaisin haarukalla. Lorauta pannulle noin 1 rkl öljyä ja 1 rkl voita ja naksauta levy kuumenemaan. Ota laakea lautanen tai leikkuulauta, kasta leipäpalat munamaitoon, laske kastettu leipä leikkuulaudalle ja ripottele leivän molemmille puolille parmesaania. Kun pannu on kuuma, laske leivät varovasti paistumaan. Tarkkaile leipiä; niiden ei ole tarkoitus palaa vaan ruskistua, vähennä lämpöä tarvittaessa. Kannattaa vilkaista varovasti alapuolelle ja kääntää leipä kun se on ruskistunut kauniisti, juusto ei oikein ymmärrä yhteistyötä ja aiheuttaa hankaluuksia jos meinaat sohia leipää ympäri monta kertaa (kokeiltu on).
Nappaa lämpimät leivät lautaselle, lado lisäkkeet päälle ja nauti aamiasella.
*
For this weeks breakfast I made parmesan french toast inspired by a dish from L’apicio restaurant which I tumbled onto when reading about brunch foods. You dunk stale bread slices into a milk and egg mixture seasoned with fresh herbs, lemon zest and 2 tablespoons of grated parmesan, then coat the soacked bread with some more parmesan and fry until golden and delicious. To go with the toasts I prepared oven dried tomatoes. They took about 2 hours in 150C / 300 F and kept some of the moisture but their flavor intensified, becoming intense and sweet.