Aamupalalla / At the breakfast table
New Yorkin brunssilistojen selaus jatkuu. Törmäsin Jack’s Wife Freda -ravintolan listalla vihreään shakshukaan ja se pääsi tänään aamupalapöytään. Ja tosiaan, en ole ainakaan lähitulevaisuudessa pääsemässä brunssille mihinkään kauemmas, joten ihan mainio tapa on ottaa inspiraatiota ravintoloiden brunssimenuista ja valmistaa aamupala omassa keittiössä.
Shakshouka eli shakshuka on suosittu aamiainen Lähi-idässä; Egyptissä, Marokossa, Tunisiassa, Libyassa, Algeriassa.. Perinteinen versio shakshukasta on yleensä tomaattipohjainen, mausteinen pannuruoka, jossa uiskentelee pari pehmeäksi haudutettua kananmunaa. Tämä minun vihreä aamiaiseni koostuu kuitenkin tomaatin sijaan pinaatista. Otin mallia tästä reseptistä mutta muuntelin lopputulosta oman makuuni ja fiilikseeni sopivaksi. Shakshuka on terveellinen, ihanan mausteinen ja lämmittävä aamiainen ja sen kanssa kannattaa tarjota tuoretta leipää, viimeistenkin liemien suuhun saattamiseksi.
Vihreä shakshuka kahdelle
1 keltasipuli hienonnettuna
3 valkosipulin kynttä hienonnettuna
2 tl kuminansiemeniä
1 tl korianterinsiemeniä
1 tl paprikaa
Ripaus kanelia ja kardemummaa
300 gr pakastepinaattia sulatettuna
2-4 kananmunaa
Oliiviöljyä + suolaa
Tarjoiluun paprikaa, kuivattua minttua, tuoretta persiljaa tai korianteria / fetajuustoa murusteltuna
Suosittelen ostamaan ja käyttämään kokonaisia mausteita, jauheet eivät anna tarpeeksi intensiivistä makua.Myös valmiit currytahnat käyvät tässä hyvin ja voit lisätä teelusikan sipulien paiston aikana. Jauha kuminan ja korianterin siemenet 1 kardemumman kodan siemenien kanssa hienoksi, kaada kuumalle pannulle ja paahda, kunnes mausteet alkavat tuoksua, varo kärventämästä. Vähennä lämpöä. lorauta mukaan pari ruokalusikkaa oliiviöljyä ja lisää 1 sipuli pieneksi hienonnettuna pannulle. Kuullota, älä ruskista, kunnes sipuli on pehmeää. Lisää tässä vaiheessa pannulle hienonnetut valkosipulin kynnet, paprika, kaneli ja halutessasi tiraus valmista currytahnaa.
Lisää pannulle sulatettu pakastepinaatti ja sekoittele, lisää lämpöä hiukan ja jos seos tuntuu kuivalta, lisää noin desin verran vettä. Anna seoksen porista hiljalleen 10 minuuttia sekoittaen välillä ja varmistaen, että pinaatti pysyy kosteana eikä pala pohjaan. Maista kuumaa seosta varovasti ja lisää makusi mukaan suolaa. Tässä vaiheessa voit pyöristää makua parilla lusikallisella ruokakermaa mutta se ei ole välttämätöntä. Lisää pannulle kananmunia 1-2 per henkilö, nälän mukaan. Tee kananmunille kolot pinaattiseokseen ja riko munat koloihin. Anna munien hyytyä itsellesi sopivaan kypsyysasteeseen, itse annan munien kypsyä kunnes valkuainen on hyytynyt ja keltuainen valuva.
Ripottele valmiin shakshukan päälle hiukan paprikaa, kuivattua minttua ja tuoretta persiljaa tai korianteria. Voit myös murustella fetajuustoa shakshukan päälle, muista silloin vähentää suolan määrää itse ruoassa. Syö kuumana, tuoreen leivän kanssa.
*
This is a green shakshuka inspired by the dish from a restaurant Jack’s Wife Freda and particularly this recipe. You know, since my budjet don’t allow me to go brunches to New York and such, I am creating them in my own kitchen. And this breakfast was a good one!