Aamupalalla / At the breakfast table
Kerrosjogurtti näyttää monimutkaiselta, aikaa vievää viritykseltä mutta on todellisuudessa helppo kasata kokoon. Käytin sesonkiin sopivia aineksia: persimoneja, granaattiomenan siemeniä, piparkakkumausteella terästettyä granolaa ja maustamatonta jogurttia. Jos kotoa ei löydy granolaa tai mysliä, ne voi korvata vaikka kevyesti paahdetuilla ja talvisilla mausteilla viritetyillä pähkinöillä.
Hommassa on yksi juju. Persimoneja (myös kaki, sharon-hedelmä, riippuen missä kasvaa) on kahta lajia: Fuyu on kiinteä, pyöreän littana keltainen ilmestys, jota kannattaa käyttää viipaloituna salaateissa ja jälkiruoissa. Se toinen, tässä reseptissä käytettävä lajike on sydämenmuotoinen, pitkulaisempi Hachiya. Tämän lajikkeen hedelmäliha on kypsänä mietoa, makeaa ja silkkisen pehmeää, melkein nestemäistä. Ja niitä tähän suosittelen, nimenomaan kypsänä. Kun ostat Hachiya persimoneja kaupasta, ne ovat kovia. Hachiyat kannattaa laittaa vaikka omenoiden kanssa ikkunalaudalle kypsymään niin kauan, kunnes hedelmä antaa periksi ja tuntuu melkein liiankin pehmeältä. Raakana ne ovat kitkeriä. Eli osta persimonit ajoissa ja kypsyttele niitä vajaasta viikosta hiukan yli viikkoon, kokeillen hedelmän tuntumaa välillä.
Jos tekstuuri tökkii, persimonin hedelmälihan voi pyöräyttää nopeasti soseeksi. Silkinpehmeä hedelmäliha voi tuntua hiukan niljakkaalta.
Jos et halua jouluista jogurttia, jätä piparkakkumauste pois. Tuloksena on mieto ja raikas aamiaisjogurtti. Persimonit ja jogurtin voi myös pyöräyttää smoothieksi, kannatan silloin granaattiomenan puristamista mukaan mehuksi.
Jouluinen kerrosjogurtti kahdelle
4 kypsää persimonia (kts ylempi teksti)
1 granaattiomena
2 dl granolaa / mysliä / paahdettua pähkinäsekoitusta
Maustamatonta jogurttia
Piparkakkumaustetta
Halkaise ja puolita persimonit. Lusikoi pehmeä hedelmäliha kulhoon, soseuta tarvittaessa jos haluat sileämmän pyreen. Leikkaa granaattiomenaan pieni viilto, halkaise käsin ja murra lohkoiksi. Tiputtele siemenet lohkoista kulhoon, ne tippuvat melkein itsestään kun vääntelet lohkoja. Jätä valkoiset seinämät pois. Granaattiomenat voi myös perata vesikulhoon, jolloin valkoinen aines jää pinnalle ja siemenet uppoavat pohjaan tai granaattiomenaa voi hakata puukauhalla, jolloin siemenet lentävät ulos. Suosin itse ensimmäistä tapaa.
Sekoita granolan / myslin / pähkinöiden joukkoon piparkakkumaustetta ja ota jogurtti jääkaapista. Kaada kahden lasin pohjalle kerros jogurttia ja kokoa kerrokset mielesi mukaan. Laitan itse jogurtin päälle granolaa, sitten persimon-sosetta, ripottelen päälle granaattiomenan siemeniä ja toistan kerrokset toiseen kertaan. Ripottele päälle koristeeksi hiukan granolaa ja granaattiomenan siemeniä. Nauti.
*
I made a seasonal yogurt parfait of sort by layering natural yogurt, persimmon purée, pomegranate seeds and nutty granola spiced with christmas flavors ( a mixture of dried ginger, cinnamon, cloves and cardamom). It’s easy and fast to make, you just have to make sure that you are using extra ripe and soft Hachiya persimmons, otherwise you’ll have a disaster in your glass.