Aamupalalla / At the breakfast table
Marjapaistokset ovat usein jälkiruokaa vaniljakastikkeen tai jäätelön kera tarjottuna, mutta yhtä hyvin lämpimän, kesältä tuoksuvan paistoksen voi pyöräyttää aamupalapöytään ja tarjoilla sen jogurtin kanssa. Kevääseen päin hitaasti käyvä talvi on muutenkin ihan parasta aikaa lämpimälle, mutta samalla raikkaalle aamupalalle. Voit maustaa paistoksen esimerkiksi kanelilla tai muskottipähkinällä. Itse tykkään jättää mausteet pois, jotta marjojen oma maku tulee mahdollisimman puhtaana esiin, korkeintaan heitän mukaan tavalleni uskollisena sitruunan raastettua kuorta.
Olen muutamaan kertaan törmännyt amerikkalaisiin resepteihin, jotka kulkevat nimellä Betty tai Brown Betty. Kyseessä on hedelmiä tai marjoja sisältävä paistos, jonka annetaan muhia jauhoista, sokerista ja voista tehdyn päällyksen alla. Eli mahdollisimman simppeli mutta syntisen herkullinen – niin yleensä käy kun jauhot, sokeri ja voi ovat samassa porukassa.
Käytin itse vadelmia ja mustikoita, joten kutsun versiotani kuningatarpaistokseksi. Tämä 70-luvulta oleva resepti oli inspiraationi paistokseen; omenat korvasin marjoilla, appelsiinimehun sitruunalla, vähensin sokerin määrää ja käytin ruskeaa ruokosokeria. Jos käytät paistoksessa esimerkiksi puolukoita tai herukoita, voit lisätä sokerin määrää.
Erittäin fiini (täkäläisellä murteella) fiilis tulee kun tekee jokaiselle ruokailijalle aamupalapöytään oman kuningatarpaistoksen pieneen uunivuokaan. Mutta kaikki ruokailijat samassa pytyssä lusikoidensa kanssa – siinä ollaan tietysti asian ytimessä, eli hyvässä fiiliksessä ja parhaassa seurassa.
Kuningatarpaistos
1 litra marjoja
1 sitruunan kuoriraaste (kannatan luomua)
½ dl sitruunan mehua
2 dl vehnäjauhoja
1,5 dl ruskeaa ruokosokeria
100 gr voita
Napsauta uuni lämpeämään 200 asteeseen. Murusta kulhossa kylmä voi, sokeri ja vehnäjauhot massaksi, laita hetkeksi jääkaappiin tekeytymään. Jos käytät pakastemarjoja, joukkoon kannattaa sekoittaa noin ruokalusikallinen vehnä- tai perunajauhoja, joka sitoo marjojen kosteutta. Sekoita marjojen joukkoon sitruunan kuoriraaste ja mehu. Kaada marjat korkeareunaiseen uunivuokaan ja murustele taikina marjojen päälle. Paista paistosta uunissa 40-45 minuuttia, tai kunnes paistos on päältä kullanruskea. Tai voit tehdä kuten minä, eli paistaa paistosta noin 35 minuuttia 200 asteessa, napsauttaa sitten grillivastukset päälle ja lisätä lämpöä, sekä nostaa vuokaa hiukan ylemmäs. Näin paistoksen päällyksestä tulee melkeinpä karamellimainen ja hurjan rapsakka.
Tarjoile aamupalapöydässä maustamattoman jogurtin kera.
*
I was really inspired by this old recipe for Apple Betty. I made my own version with blueberries, raspberries and lemon. And because here in Finland blueberries and raspberries go by the name ’queen’ when they are mixed together (for example jam, blueberry-raspberry jam is queen jam), I thought I’d call this version Queen Betty. It’s a good way to start your morning – with hot, jammy berries, crispy, almost caramelized crust and cool, tangy yogurt as a side.