Aamupalalla / At the breakfast table
Hiukan raskaammin mennään tällä viikolla, ensin oli leipäreseptejä ja nyt olisi aamiaispizzaa lautasella. Olen bongaillut tällaista versiota perinteisestä pizzasta ympäri nettiä ja nyt aamupalapizza on testattu myös tässä huushollissa – herkullista on! Periaatteessa mukana ovat tutut aamiaiselementit: leipä, kananmuna ja pekoni, vain hiukan erilaisessa muodossa kuin yleensä. Pizza sopii esimerkiksi viikonlopun aamupalapöytään tai vaan hiukan spesiaalimpaan aamuun, nopeasti homma käy kun taikinan pyöräyttää illalla ja jättää yöksi nousemaan. Ihan höyhensarjaa tämä aamupala ei ole, siirrynkin seuraavaksi Kirsikan smoothietouhujen inspiroimana tehosekoittimen viereen.
Resepti on napattu ja muokattu Donna Hay-lehdestä, jossa se kulki kyllä ihan pannupizzan nimikkeellä. Alkuperäisessä reseptissä käytetään tuoretta parsaa (pian, pian!), kesäkurpitsaa, sekä ricotan ja vuohenjuuston seosta. Tyhjensin jääkaapista maustettua tuorejuustoa tähän, tee siis oman maun ja jääkaapin sisällön mukaan, tai korvaa tuorejuusto oliiviöljyllä. Muita varsin kelpoja täytteitä voisivat olla esimerkiksi sienet, tuore pinaatti, tuoremakkara, salami, paprika, tai kirsikkatomaatit ja rucola kuuman pizzan päälle ripoteltuna. Ja tuoreet yrtit tottakai!
Huom! Tarvitset reseptiin valurautaisen pannun tai muun uuninkestävän paistinpannun.
Aamiaispizza
100 gr pekonia
2 pientä tai 1 iso purjo + voi-öljyseosta paistamiseen
á 70 gr tuorejuustoa, ricottaa tai pehmeää vuohenjuustoa
Raastettua parmesaanijuustoa
Rouhittua mustapippuria
1-3 kananmunaa
Taikina:
1,5 tl kuivahiivaa
1/2 tl sokeria
1,25 dl lämmintä vettä
1 rkl oliiviöljyä
2-2,5 dl jauhoja
1/2 tl suolaa
Tee ensin taikina kohoamaan; helpoin konsti on laittaa taikina nousemaan hitaasti jääkaappiin yön ylitse, jolloin se on aamulla valmiina. Sekoita kulhossa sokeri ja hiiva, lisää lämmin vesi ja sekoita tasaiseksi. Aseta kulho lämpimään paikkaan ja anna hiivan tulla kuplivaksi (5-10 minuuttia) Sekoita sitten mukaan suola, oliiviöljy ja lisää jauhoja parissa erässä sen verran (aloita 2 desistä), että taikinaa pystyy käsittelemään. Vaivaa taikinaa jauhotetulla alustalla, kunnes taikinasta muodostuu pehmeä pallo. Laita taikina öljyttyyn kulhoon, peitä liinalla ja anna nousta kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa. Tässä vaiheessa voit myös siirtää taikinan nousemaan jääkaappiin yöksi.
Huuhdo ja pilko purjot renkaiksi. Paista purjot miedolla lämmöllä paistinpannulla voi-öljyseoksessa, kunnes purjot pehmenevät. Mausta suolalla ja halutessasi tirauksella sitruunanmehua, anna jäähtyä. Koska pizza on uunissa grillivastusten alla vain pari minuuttia, paistan itse pekonin erikseen uunissa, koska haluan kunnolla rapean tuloksen. Eli pekonit pellille, uuniin 200 asteeseen ja paistellaan kunnes pekonit ovat kauniin vaaleanruskeita. Nappaa pekonit talouspaperin päälle valumaan ja hakkeloi pienemmäksi.
Ota esimerkiksi valurautapannu tai muu uuninkestävä pannu ja öljyä se kevyesti. Napsauta hellalevy keskilämmölle, ota viereen pizzataikina, purjot, pekoni, kananmunat ja tuorejuusto/ricotta/vuohenjuusto. Kiepauta uunin grillivastukset kaakkoon valmiiksi.
Voit halutessasi myös kaulita taikinan pannun kokoiseksi ympyräksi, mutta ilmavampana se pysyy kun venyttelet taikinasta käsin suunnilleen pannun muotoisen pohjan. Levitä pohja varovasti pannulle ja siirrä se levylle. Levitä taikinan päälle tuorejuusto ja asettele rennosti päälle purjot ja pekoni. Laita kansi koko komeuden päälle ja paista 5-8 minuuttia, tai kunnes pohja on pullistunut ja alaosa näyttää ruskistuneelta. Riko pari kananmunaa pizzan päälle ja siirrä se grillivastusten alle, kunnes kananmunat hyytyvät ja päällinen ottaa hiukan väriä.
Raasta päälle parmesaania ja nauti hyvässä seurassa.
*
Donna Hay -inspired breakfast pizza with bacon, leeks and runny eggs.