Aamupalalla / At the breakfast table
Suklainen granola on hitusen prameampi muunnelma jo aikaisemmin julkaisemastani granola-reseptistä. Maustoin granolan tumman kaakaojauheen lisäksi appelsiininkuorella ja kahvilla, koska tykkään parittaa nämä kolme makua yhteen. Esimerkiksi kookos tai vanilja sopivat kahvin ja appelsiinin tilalle. Yleensä lisään granolaan myös kuivattuja marjoja tai hedelmiä: tähän versioon lisäsin tahmeita ja makeita taateleita, jotka komppaavat hyvin suklaata.
Monet muuten tekevät granolaa kerralla ison satsin ja syövät sitä tyytyväisinä kuukausikaupalla. Ja mikäs siinä; minusta granola on kuitenkin parhaimmillaan, kun sen tekee pienenä satsina, jotta maut tulevat vielä kunnolla esiin.
Makuun vaikuttavat hyvät raaka-aineet: makeuttamaton ja laadukas, tumma kaakaojauhe sekä kokonaiset pähkinät, jotka rouhitaan veitsellä. Ja koska granola on jo valmiiksi tummaa, kannattaa uunissa paahtamisen aikana vahtia tarkkana mitä siellä tapahtuu. Kurkkaan yleensä ensimmäisen 10 minuutin jälkeen aika tasaisesti uuniin, tuoksuttelen ja nappaan pähkinän, jotta tiedän milloin granola on sopivan paahtunutta omaan makuuni. Viime kerralla menivät luomukaurahiutaleet ja hiki hatussa hakatut pähkinät mustiksi kun unohduin liian kauaksi aikaa tietokoneen ääreen. Siis valppautta hommaan!
Tuoreilla marjoilla, yrteillä ja maidolla tai maustamattomalla jogurtilla tarjottu granola on muuten ehkä maailman kaunein ja nopein brunssijälkkäri. Granolan voi tehdä valmiiksi edellisenä iltana ja aamulla laittaa kippoihin hedelmät, marjat ja maidot. Jos meinaa herkistellä kuten allekirjoittanut, nyppäisee mukaan vielä muutaman luomuruusun lehden tai muun syötävän kukkasen, vaikka orvokin.
Suklainen granola
4 dl kaurahiutaleita
2,5 dl pähkinöitä ja siemeniä
1 dl öljyä (kookosöljyä, oliiviöljyä, rypsiöljyä..)
1/2 dl hunajaa
ripaus merisuolaa
3-4 rkl tummaa, makeuttamatonta kaakaojauhetta
1 appelsiinin raastettu kuori
3 rkl vahvaa espressoa/kahvia
Sokeria
Kuivattuja hedelmiä tai marjoja (esim. makeat taatelit)
Rouhi pähkinät veitsellä, sekoita kaurahiutaleet, pähkinärouhe, siemenet, suola ja raastettu appelsiininkuori yhteen kulhossa.
Lämmitä kattilassa öljy ja hunaja kunnes seos lämpenee mutta ei kiehu. Ota pois levyltä, sekoita seokseen kaakaojauhe ja espresso nuolijalla käännellen. Kaada neste kuiviin aineksiin, sekoita sormin sekaisin – varovasti jos lämmitit öljyä ja hunajaa ronskilla otteella. Maista tässä vaiheessa, lisää tarvittaessa hunajaa tai sokeria jos kaipaat lisää makeutta, tai kaakaota jos kaipaat lisää suklaista makua.
Levitä seos leivinpaperin päälle uunipellille kiinteähköksi levyksi (taputtele granola kiinteäksi suorakulmaiseksi levyksi esimerkiksi kauhalla tai lastalla) ja työnnä 150 asteiseen uuniin. Anna olla uunissa ensin noin 15 minuuttia, tarkista maku, laita tarvittaessa takaisin uuniin kääntäen peltiä ja tarkistele 5-7 minuutin välein. Anna valmiin granolan jäähtyä pellillä, murra palasiksi ja siirrä vaikka kannelliseen lasipurkkiin. Mukaan voi sekoittaa kuivattuja hedelmiä ja marjoja.
Jäähdytä seos ja kippaa halutessasi mukaan pilkotut kuivat hedelmät tai marjat. Säilytä kannellisessa astiassa, vaikka lasipurkissa. Säilyy kelpona parisen viikkoa viileässä ja pimeässä.
*
Chocolate granola seasoned with dark cocoa, orange zest and espresso.