Aamupalalla /At the breakfast table
Vaikka uunin päälle laittaminen onkin lievä itsemurha tällä helteellä, minulle tuli tänään kova hinku kanavoida Southern cookingia. Ehkä se johtuu HBO:n lempisarjoistani, jotka sijoittuvat Amerikan etelävaltioihin. Tai sitten se on tämä kuuma, trooppinen ilma ja ikkunanlaudalla hengaavat kypsät persikat. Alkuperäisen ohjeen nimi oli vielä niin oman fiilikseni ytimessä: Mama Steph’s blueberry-peach breakfast cake.
Tviikkailin ohjetta hiukan, koska yleensä amerikkalaiset kakut ja paistokset ovat omaan makuuni liian makeita. Vaihdoin myös ohjeessa käytettävän vaniljan ruusuveteen, koska se sopii hyvin persikoiden kukkaiseen makuun. Tämä on kelpo ohje: nopea ja helppo väsätä, taikina on ihanaa tekstuuriltaan, sekä persikoiden ja mustikoiden liitto ihan parasta.
Kakussa ei muuten ole kraateria keskellä. Kaivoimme tietysti maistiaisemme sivistymättömästi suoraan leipomuksen keskeltä, jolloin se sai vähintäänkin kyseenalaisen muodon jo valmiiksi hiukan boheemin ulkonäkönsä lisäksi. Minusta ei ikinä tule salonkikelpoista leipuria, mutta maku on yleensä kohdallaan.
Aamiaiskaakku
2,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
110 gr voita
1,5 dl sokeria
Pari tippaa ruusuvettä tai 1/2 vaniljatanko
2 isoa kananmunaa
2,5 dl mustikoita
1-2 kypsää tuoretta persikkaa
Napsauta uuni 175C asteeseen. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään kulhossa. Jos käytät täysin suolatonta voita, ripauta 1/2 tl suolaa mukaan kuiviin aineksiin. Vaahdota voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi, vatkaa sitten kananmunat yksi kerrallaan taikinaan mukaan. Lisää jauhot mukaan muutamassa erässä hitaasti vatkaten niin, että kaikki ainekset ovat juuri ja juuri sekaisin, vältä ylivatkaamista.
Jos käytät pakastemustikoita, sulata ja valuta mustikat. Leikkaa persikka viipaleiksi. Aseta à 24 cm kakkuvuoan päälle leivinpaperi ja voitele se kevyesti öljyllä tai voilla. Voit myös voidella ja jauhottaa vuoan jos et halua käyttää leivinpaperia. Minulla on pienempi vuoka, jota tykkään käyttää aina tämäntapaisten kakkujen leipomiseen, mutta silloin lasken uunilämpötilaa ja pidennän kypsymisaikaa, koska kakku on korkeampi.
Paista kakkua 50-60 minuuttia, tai kunnes keskelle kakkua upotettu puinen tikku tulee kuivana ulos kakusta. Jos tikussa on taikinaa, kakku ei ole kypsä sisältä. Pölläytä kakun päälle halutessasi tomusokeria ja nauti hyvän aamukahvin kanssa.
*
I was inspired by Mama Steph’s blueberry-peach breakfast cake and this incredible heatwave in Finland. So I was channeling some Southern woman kinda cooking (at least in my own head) and used up ripe peaches from the window sill.