Aamupalalla / At the breakfast table
Tykkään kovasti englantilaisen Rachel Khoon rennosta ruoanlaitosta. Vaikka huolettomuus ja mutkat suoraksi -asenne onkin varmasti osa hiottua ja laskelmoitua konseptia, The Little Paris Kitchen-sarjan reseptit videoineen ovat sympaattista katsottavaa. Tulitikut vain lentävät, valmiit annokset ovat varsin rustiikkisia ulkonäöltään ja Rachel hersyvä meininki saa ainakin minut heti kokkailutuulelle.
Innostuin tuossa ylhäällä linkittämästäni ohjeesta ranskalaiseen vuokakakkuun, johon tulee vuohenjuustoa, luumuja ja pistaasipähkinöitä. Muunsin luumut itse kovasti pitämiini pehmeisiin aprikooseihin, mutta muuten olin varsin uskollinen alkuperäiselle ohjeelle. Tosin mitatessa aineksia mieleni oli samaan aikaan tietokoneella tekemässä tekemättömiä töitä, tuplasin näes vahingossa märät ainekset. Jätin siis puolet nesteestä käyttämättä, ristin sormet ja toivoin parasta. Ja kelpo kakkuhan sieltä uunista putkahti! Rachel tosin käyttää lyhyempää ja korkeampaa vuokaa kuin minulla on, eli omasta kakustani tuli hiukan kalpeampi ja matalampi tapaus.
Valmis kakku kannattaa tehdä vaikka illalla valmiiksi, jolloin se tekeentyy yön aikana juuri sopivaksi aamukahvin tai teen kera. Reseptiä on helppo muunnella: luumujen ja pistaasien sijasta taikinaan voi lisätä vaikka oliiveja, chorizoa, kesäkurpitsaa tai erilaisia juustoja. Esimerkiksi fetajuusto sopisi varmasti hyvin mukaan.
Ranskalainen vuokakakku
240 gr vehnäjauhoja + 1 tl leivinjauhetta
150 gr vuohenjuustoa (tanko)
80 gr pistaasipähkinöitä
100 gr pehmeitä, kuivattuja aprikooseja
4 kananmunaa
1,5 dl oliiviöljyä
1 dl maitoa
50 gr maustamatonta jogurttia
Suolaa ja rouhittua mustapippuria
Lämmitä uuni 180C asteeseen. Nosta esiin leipävuoka ja päällystä se leivinpaperiarkilla. Sekoita keskenään vehnäjauhot, leivinjauhe, reiluhkoiksi kuutioiksi leikattu vuohenjuusto, rouhitut pistaasipähkinät ja kevyesti hakkeloidut aprikoosit.
Vatkaa kananmunat kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita hitaasti mukaan oliiviöljy, maito ja jogurtti. Mausta suolalla ja pippurilla. Huom! Jos käytät valmiiksi suolattuja pistaasipähkinöitä, suolan voi jättää pois.
Kääntele kananmunaseos varovasti kuiviin aineksiin. Seosta ei saa vatkata tai sekoittaa voimakkaasti, jolloin ilma häviää ja valmiista kakusta tulee kova. Kääntele kevyesti siis juuri sen verran, että ainekset ovat sekaisin, ei enempää. Kaada taikina vuokaan ja paista 30-40 minuuttia uunissa, kunnes kakku on päältä kullanruskea ja siihen työnnetty puutikku tulee kuivana ulos.
*
Making a savory, French inspired loaf cake from Rachel Khoo. She uses goat cheese, prunes and pistachios, I opted for soft, dried apricots instead of prunes. You can find the recipe here. This is a really good August breakfast with morning coffee or tea.