Aamupalalla / At the breakfast table
Nappasin tämän nopean ja ah niin suomalaisen tillirieskaohjeen Glorian ruoka&viinistä. Taikinaan tulee ohjeessa spelttijauhoja ja täysjyvävehnäjauhoja, minä korvasin nuo hiukan luovasti käyttämällä puolisen desiä ruisjauhoja, puolisen desiä ruisleseitä, desin täysjyvävehnäjauhoja ja desin tavallisia vehnäjauhoja. Voit myös käyttää pelkästään perusjauhoja, rieskaohjeet kun eivät helposti ota nokkiinsa. Puolitin myös alla olevan ohjeen, jolloin sain rieskoja kuutisen kappaletta.
Siinä on jotain niin perinteistä kun saa aamulla tuoretta leipää ja lasillisen kylmää piimää. Tuore tilli maistuu raikkaalta ja varsin kesäiseltä puraistessa rieskaa.
Nopeat tillirieskat (12-16 kpl)
4 dl spelttijauhoja
2 dl täysjyvävehnäjauhoja
2 dl kaurahiutaleita
1 rkl leivinjauhetta (tai 1 tl leivinjauhetta ja ruokasoodaa kumpaistakin)
2 tl suolaa
4 dl piimää
75 grammaa sulatettua voita
2 tl hunajaa
2 dl hienonnettua tuoretta tilliä (tai 2 rkl kuivattua tilliä)
Sekoita kuivat aineet keskenään ja kaada piimä joukkoon. Sekoita voisula, hunaja ja tilli mukaan taikinaan. Nostele taikina kauhalla nokareiksi leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Taputtele nokareet pyöreiksi, halkaisijaltaan noin 8-10 sentin rieskoiksi.
Paista rieskoja 250 asteessa 10-15 minuuttia. Tarjoile lämpimänä voin kera.
Lisää aamupalajutustelua löytyy täältä!
*
I made these little breads with dill for breakfast. We call them rieska, they are basically unleavened flat breads, served warm with butter. They are easy and quick to make, here’s the very Nordic inspired recipe for rieska with spelt flour, oats, buttermilk and fresh dill. You can play around with the recipe and use basically whatever flour you have in hand.
Dill breads (rieska, 12-16 little breads)
4 dl spelt flour
2 dl whole-wheat flour
2 dl rolled oats
1 tbs baking powder
2 tsp salt
4 dl buttermilk
75 grams of melted butter
2 tsp honey
2 dl chopped fresh dill
Mix the dry ingredients together. Pour in the buttermilk and mix. Add melted butter, honey and the (runny) honey and mix all ingredients together. The dough should be quite moist. Cover a baking tray with a sheet of baking paper and place the dough into dollops with a spoon on top of the paper. Pat with floured hands onto round little breads.
Bake the breads in 480 F / 250 C for 10-15 minutes. Serve warm with butter and and if you want, some cold buttermilk to drink.