Flatbread

flatbread_suvisurlevif.jpg

 

Olen tehnyt lähiaikoina aika monta mokaa kokkaillessa. Marengit ovat maistuneet saippualle kun ruusuvettä lorahti liikaa, itsetekemä mozzarella kaatui hölmöön ajatusvirheeseen ja se jogurttikakun karamellikastikekaan ei syntynyt täysin ongelmitta. Mutta tämmöstä se on, harrastelijan keittiössä.

Nämä leipäset sen sijaan lasken aikamoiseksi ruokavoitoksi. Nappasin idean Nigel Slaterilta, joka vinkkaa leipien paistamiseen valurautaisella pannulla, jotta pinta saa kunnolla lämpöä ja savuista makua. Tein lisäksi vielä tomaattista ’tahnaa’ ja revimme päälle pehmoista mozzarella di bufalaa. Kun kotona tuoksuu autenttiselta italialaiselta pizzerialta, hommat ovat hyvässä suunnassa.

Flatbread

Perustuu Paul Hollywoodin reseptiin

Vehnäjauhoja 500 grammaa (minulla taikinaan kyllä meni vähemmän, noin 350-400gr)
Suolaa 10 grammaa (n. 2 tl)
Kuivahiivaa 10 grammaa
Suolatonta voita 30g (tai käytä suolaista voita ja vähennä suolaa)
Vettä noin 3 dl

Tein muutaman muutoksen alkuperäiseen reseptiin ja teen oman taikinani hiukan takaperoisesti ja omalla tuntumalla. Sekoitan lämpimän, sulatetun voin ja lämpimän veden keskenään. Tämän jälkeen lisään mukaan hiivan ja suolan. Sekoitan ainekset keskenään ja aloitan lisäämään jauhoja alustaen samalla, kunnes taikina tuntuu vielä sopivan löysältä mutta ei enää tartu pahasti näppeihin. Vaivaan taikinaa 10 minuuttia ja laitan liinan alle kohoamaan noin tunniksi, kunnes taikina on kaksinkertainen. Alkuperäisessä ohjeessa jauhot, hiiva ja suola sekoitetaan keskenään lämpimässä kulhossa ja vettä lisätään pikkuhiljaa jauhoseokseen. Halusin kuitenkin itse vähentää hiukan jauhojen määrää joten se on helpompi tehdä lisäämällä vesihiivaseokseen jauhoja.

Taikinan noustua ilmat pyöritellään pihalle, taikina jaetaan 8-12 osaan riippuen halutusta valmiin leivän koosta ja kaulitaan ohuiksi ympyröiksi jauhojen avulla. Lämmitä valurautapannu keskikuumaksi ja kaada pannulle pieni loraus öljyä. Aseta taikinaympyrä kuumalle pannulle ja anna paistua, kokeillen parin minuutin päästä kurkata pinnan ruskistumista. Jos pinta on ruskistunut makusi mukaan tarpeeksi, käännä ja ruskista toinenkin puoli. Jos ei, jatka paistamista. Voit paistamisen ohella lyttäillä taikinaympyrää, jotta se paistuu tasaisesti ja ei pääse kohoilemaan. Paista kaikki leipäset valmiiksi ja pidä lämpiminä leivinliinan alla.

Flatbreadit voi tarjota melkein minkälaisen päällyksen kanssa haluaa, meillä oli siis tarjolla tomaattista lisäkettä, mozzarellaa ja rucolaa.

Tomaattinen lisäke

Rasia pestyjä kirsikkatomaatteja puolitellaan ja kieritellään oliiviöljyssä, suolassa, mustapippurissa, ripauksessa sokeria ja kuivattua oreganoa. Tomaatit laitetaan uunipellille ja mukaan pistetään muutama oksa tuoretta timjamia ja 3-4 valkosipulinkynttä kuorineen. Paistetaan 180 asteessa kunnes tomaatit ovat kypsiä ja valkosipulit rusehtavia (30-45 min.) Tomaatit liemineen kaadetaan kippoon, valkosipulit puristellaan pois kuoristaan mukaan ja timjamien oksat poistetaan. Tomaatit ja muut rutataan haarukalla mössöksi ja maistetaan, tarvitseeko seos lisää mausteita. Tarjoillaan siveltynä flatbreadin päälle.

*

Making flatbreads using this recipe from Nigel Slater. I served them with a mix of oven roasted tomatoes, roasted garlic and fresh thyme. And with some mozzarella di bufala and arugula.

flatbread1_suvisurlevif.jpg

koti ruoka-ja-juoma
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.