Kääretorttu / Finnish classic
Kääretorttu on suomalainen klassikko joka löytyy varsin monesta kahvipöydästä. En itse niin välitä kääretortusta joten en ole ikinä päätynyt leipomaan kyseistä leivonnaista. Ihailimme äidin juhannusruusuja ja pohdin ääneen että olisi kiva käyttää niitä koristeena johon meidän äiti totesi, että pyöräytetään nopeasti kesäinen kääretorttu tuoreilla mansikoilla. Hän oli aavistuksen pöyristynyt kun selvisi että en osaa tehdä kääretorttua. No nyt osaan. Myönnetään tosin että mokailin taikinaa tehdessä (jonka äiti tietysti haukankatseellaan huomasi) mutta lopputulos oli silti niin hyvä että minäkin innostuin santsaamaan. Kesällä, tuoreilla mansikoilla ja ruusuilla on taikansa. Meinaan kyllä käydä perinteisten ohjeiden kimppuun, jotta meidän äidin ei tarvitse ihmetellä mukulansa puuttuvia leipomistaitoja.
Parasta kääretortussa on että se on tosiaan nopea ja yksinkertainen (on se, kröhöm) tehdä ja lopputulosta voi varioida erilaisten täytteiden kanssa. Kun mustikat kypsyvät, aion tehdä kääretortun mintulla, mustikoilla, jogurttivaahdolla ja lemon curdilla. Odotan sitä jo nyt.
Kesäinen kääretorttu à la Äiti
4 kananmunaa
1 ½ dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja (voit korvata toisen perunajauhoilla, näin tulee varma lopputulos)
1 tl leivinjauhetta
2 dl kuohukermaa
3 rkl kreikkalaista jogurttia
Maun mukaan sokeria ja vaniljaa (sokerina tai tankona)
Sulatettuja pakastemarjoja, valuta marjoista liika mehu pois.
Sokeria (ja halutessasi kookoshiutaleita) sekä tarjoiluun tuoreita mansikoita ja mahdollisesti kukkia
Laita uuni lämpeämään 200 asteeseen. Vatkaa kananmunat ja sokeri kuohkeaksi, paksuksi vaahdoksi. Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe keskenään sekaisin ja kääntele jauhoseos kevyesti mukaan taikinaan. Voit toki halutessasi sihdata jauhot. Levitä taikina leivinpaperilla päällystetylle pellille tasaiseksi ja ohueksi levyksi. Lykkää uuniin ja paista 6-10 minuuttia tai kunnes torttupohja alkaa olla vaaleanruskea. Muista vahtia, tämä kaveri palaa nopeasti.
Sulata ja valuta pakastemarjat. Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita mukaan jogurtti sekä vanilja.Vaahto saa olla aika tiukkaa koska jogurtti löysentää sitä mutta älä vatkaa voiksi asti.
Ripottele leivinpaperiarkille hienosokeria ja kookoshiutaleita. Kumoa kääretorttupohja papereineen sokeriarkin päälle ja anna jäähtyä hetken. Äidin vinkki: levitä kostea keittiöpyyhe torttupohjan päälle jotta se irtoaa paperista paremmin ja pysyy kosteana. Irrota pohja paperista ja levitä sen päälle jogurttivaahto ja lusikoi marjaseos päälle. Kääri torttu paperin avulla rullaksi ja pistä jääkaappiin toviksi tekeytymään. Tässä tortussa on muuten sen verran täytteitä, että sitä on turha yrittää väsätä liian tiukalle rullalle tai täytteet pursuavat ulos, tee siis löyhä ja komean kokoinen rulla. Reseptin tulos muistuttaakin melkein enemmän rullattua kakkua kuin sitä tiukkaa pientä kääretorttua, jonka kaupasta saa ostaa.
Koristele rulla tuoreilla mansikoilla ja esimerkiksi juhannusruusuilla tai orvokin kukilla. Nauti. Santsaa. Juo kahvia. Ihaile Suomen kesää.
*
Me and my mother made a classic finnish coffee table pastry. In finnish it’s called ’kääretorttu’ which basically means rolled cake. We served it with berries and yogurt-cream mixture in the middle and decorated with Burnet rose and fresh strawberries. To me it was the epitome of midsummer in a tiny, beautiful little package.
Psst. I don’t usually translate recipes in english because the posts would be super long with all my babble but if you’d like to have the recipes translated, just give me a shout and I’ll do so in the comment box.