Keittiökemiaa / Kitchen magic

 

Siinä on jotain käsittämättömän kiehtovaa kun voi omassa keittiössään valmistaa maitotuotteista itse esimerkiksi jogurttia, viiliä tai tässä tapauksessa ranskankermaa. Idea on lähtöisin taas Dash and Bella-blogista (kannattaa tsekata, Phyllis on mah-ta-va kirjoittaja) ja tehtyäni pienen tutkimuskierroksen netissä itsetehdystä creme fraichesta, uskalsin lähteä kokeilemaan.

Tarvitset kermaa ja piimää suhteessa 2:1 sekä puhtaan astian (lasipurkin, kannun..) johon pistät ranskankerman tekeytymään. Koska olen suurpiirteinen, lorautin omaan kannuuni 3,3 desiä kuohukermaa ja perään noin desin kirnupiimää ja hyvää tuli. Kermapiimäseosta pidetään (mieluiten lämpimässä) keittiössä liinalla peitettynä 12-24 tuntia ja välillä tsekataan prosessia, kunnes ollaan tyytyväisiä. Seos alkaa hapantumaan ja paksuuntumaan ja lopulta se on pehmoista, paksua ja melkein lohkeavaa, vaaleankeltaista tavaraa.

Valmis ranskankerma säilyy jääkaapissa säilytettynä parisen viikkoa. Lasinen ja kannellinen, steriloitu purkki on tosiaan kätevä säilytykseen.

Lopputuloksesta voidaan olla tosin montaa mieltä, voidaanko sitä tosiaan kutsua creme fraicheksi. Mutta aika lähelle ranskankermaa päästään. Parhaaseen lopputulokseen pääset tietysti kun käytät laadukasta kamaa, luomukermaa ja niin edespäin.

Ja sitten kun sinulla on kannullinen tätä pehmoista tavaraa voit vaikka..

Keittää perunoita ja muussata ne kevyesti sitruunankuoren sekä mehun, merisuolan ja oliiviöljyn kera. Päälle hakattua tuoretta minttua ja ranskankermaa.

Paahtaa kasviksia juustokuminan, korianterin ja savustetun paprikan kanssa uunissa, tarjoillen ne tortillakuoresta, kasa ranskankermaa päällä.

Sekoittaa ranskankerman munakokkeliin kera pieneksi hakatun ruohosipulin.

Tehdä vaikka tätä punajuurikakkua ja levittää ranskankermaa sen päälle.

Paahtaa tuoretta ananasta uunissa ja tarjoilla sen kera ranskankerman ja pistaasipähkinöiden, varsin houkutteleva ohje löytyy täältä.

*

Making homemade creme fraiche. I got inspired (again) from a recipe in Dash and Bella -blog. The basic recipe for homemade creme fraiche is 1 cup heavycream + 2 tbs of buttermilk combined together in a clean glass jar, left to thicken for 12-24 hours until the mixture becomes thick and sour.

 

Kommentit

paper friday (Ei varmistettu) Http://paperfriday.blogspot.co.uk

Oh gorgeous! It looks delicious... Will definitely try this recipe out. Love that jug too!

paper friday (Ei varmistettu) Http://paperfriday.blogspot.co.uk

Oh gorgeous! It looks delicious... Will definitely try this recipe out. Love that jug too!

Krisse / Melkein kuin uusi (Ei varmistettu) http://melkeinkuinuusi.blogspot.com

En ole koskaan itse kokeillut, mutta muistan mamman aina tehneen viiliä mökillä. Kyllä mamma silloin mulle opetti, miten se kaikki tapahtui, mutta on jäänyt testaamatta :)

Hanna / Hymy hymystä (Ei varmistettu) http://www.hymyhymysta.blogspot.com

Jotenkin ei ole ikinä edes tullut mieleen tällainen mahdollisuus, mutta nyt kun rupean miettimään niin kyllähän mummo teki omaa viiliä. Se olikin hyvää kun oli suoraan navetasta kannetusta raakamaidosta tehty.

Suvi sur le vif

paper friday: it is very delicious and the pot full of that goodness inspires me to cook all things that might go with creme fraiche. :)

Krisse: mulla taitaa mennä seuraavaksi viili toteutukseen. Ja labneh, se on valutettua kreikkalaista jogurttia. Epäonnistuneen mozzarellankin aion kyllä vielä saada onnistumaan.

Hanna: raakamaito on kyllä nykypäivänä luksusta. Miehen sukulaisten tilalta ollaan välillä saatu tuota ihanuutta!

Kommentoi