Komea espanjalainen, eli juhannuksen grillivinkit

Garnacha4_pieni.jpg

 

Yhteistyössä Vintae

Tänään Vintaen ja minun yhteistyöviininä toimii komealla nimellä aateloitu La Garnacha Salvaje de Moncayo. Kyseessä on Ribera del Queilesin viinialueelta, Espanjasta tuleva punaviini. Alkon sivulla viiniä kuvaillaan lämpimän mausteiseksi ja marjaiseksi, keskitanniiniseksi ja aavistuksen lakritsaiseksi. Viinin tuoksu hämää ensinuuhkaisulla: lasista leijailee makean kevyt marjakimara. 

La Garnachan maku on marjainen, mutta ei erityisen makea. Jälkimaussa minulle jää vahvasti suuhun kuvailussakin mainittu lakritsaisuus. Viinissä on  myös karpaloista hapokkuutta ja niitä (pehmeitä) tanniineja. Tämä viinin maku aukenee paljon kun se saa kunnolla ilmaa, dekantoi viini siis hyvissä ajoin tai kaada lasiin ja anna viinille aikaa ennen nauttimista. Koska juhannus vaanii nurkan takana, ruokapuolta alkaa väistämättä miettiä. La Garnacha on erinomainen punkku erilaisille grillatuille lihoille ja mausteisille makkaroille. Ja jos perinteiset juhannuskelit ovat päällä, on mukavaa juoda lämmittävää viiniä viileässä säässä. 

 

Garnacha2_pieni.jpg

 

Valmistin viinin pariksi kanasalaattia. Paistettu tai grillattu kana sivellään tahmaisella balsamico-kirsikkasiirapilla, jonka maku on kirpeän makea, melkeinpä lakritsainen siirappisuudessaan. Jos haluat päästä helpommalla, voit käyttää kaupasta ostettavaa valmista balsamicosiirappia ja maustaa sen tuoreella timjamilla ja halutessasi vielä muussatuilla kirsikoilla. Jos keität siirapin itse, kannattaa käyttää edullista balsamiviinietikkaa.

Viikon Viinin facebookissa on nyt myös käynnissä La Garnachaan liittyvä kilpailu, johon voi osallistua simppelisti kertomalla, mitä juuri sinä grillaisit tämän viinin kanssa. Palkintona on à 50 euron lahjakortteja Decanteriin. Kilpailu alkaa tänään sunnuntaina 15.6 ja loppuu 22.6.

La Garnachan tarkat tuotetiedot löytyvät Alkon sivuilta, klik klik. Juhannusvinkkinä vielä: jos olet menossa kyläilemään ja etsit jotain kivaa vietävää emännälle (aina suotavaa), tämä viinipullo etiketteineen on kaunis ja käytännöllinen tuliainen. Kukkakimppu ja pullo kainaloon, siinä se.

 

Garnacha6_pieni.jpg

 

Balsamicokana & kirsikkasalaatti

2 dl balsamiviinietikkaa
1 dl ruskeaa sokeria
2 dl tuoreita kirsikoita
1 rkl tuoretta timjamia
1/2 sitruuna

 

500 gr kanaa
Kunnon kasa rucolaa (1-2 pakettia)
3 dl tuoreita kirsikoita
50 gr pinjansiemeniä
Pecorino-juustoa
Oliiviöljyä
Suolaa ja rouhittua mustapippuria
1/2 sitruuna

Huuhdo, puolita ja poista kirsikoista kivet. Mittaa kaikki kastikkeen ainekset paksupohjaiseen kattilaan, anna kiehahtaa. Vähennä lämpöä niin, että neste poreilee, mutta ei kiehu agressiivisesti. Keitä kasaan, kunens jäljellä on noin puolet ja tekstuuri on muuttunut siirappiseksi. Jäähdytä. Kastikkeen voi tehdä etukäteen jääkaappiin.

Voit käyttää tähän salaattiin kanasta mitä tahansa osaa. Suolaa kanat hyvissä ajoin ja ota huoneenlämpöön ainakin 1/2 tuntia ennen valmistusta. Grillaa/paista kanoihin ruskea pinta. Siirrä kanat grillissä epäsuoraan lämpöön tai vähennä pannulla paistaessa lämpöä. Sivele kanan pintaan sudilla balsamicosiirappia. Siirappi on sokerista, joten kovassa lämmössä se palaa helposti karrelle. Pehmeä lämpö ja maltti on valttia. Paista/grillaa kanat kypsäksi, sivellen/valellen tasaisin väliajoin siirappia kanan päälle.

Paahda pinjansiemenet pannulla, huuhdo ja kuivaa rucola ja kirsikat. Mausta rucola kulhossa oliiviöljyllä, suolalla, mustapippurilla ja sitruunalla, sekoita. Leikkaa kana viipaleiksi, nosta rucola tarjoiluvadille ja ladot salaatin ainekset rucolan päälle. Leikkaa vihanneskuorijalla pecorinosta runsaasti lastuja salaatin päälle ja lorauta vielä halutessasi balsamicosiirappia salaattiin.

Tarjoa salaatti La Garnachan ja hyvän maalaisleivän kanssa, koska lautaselle ja pannuun jäävät nesteet suorastaan huutavat hyvää leipää moppaamaan kaikki maut talteen. 

 

Garnacha5_pieni.jpg

 

 

 

 

 

hyvinvointi mieli ruoka-ja-juoma
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.