Kuivakakku appelsiinilla, suklaalla ja kahvilla / Bundt cake with a twist
Halusin tehdä joululta maistuvan kakun tänne blogiin ja päätin kääntyä meidän äidin puoleen, koska hän on ekspertti leipomisessa. Yritin alkuun ehdotella kaikenlaisia muutosehdotuksia – jos mä vähän pistän tätä ja tätä ja vähennän tätä, mutta soveltaminen ei välttämättä onnistu samalla tavalla leipomisessa, kuin ruoanlaitossa. Lopputulos on onnistunut kun ainesten suhteet ovat oikeat ja mieli on itse puuhassa, eli leipomisessa. Tai kun mukana on leipomiskonkari, jolta voi kysyä tuhanteen kertaan, että onko tämä vaahto nyt tarpeeksi kuohkeaa.
Kyseessä oleva resepti on poimittu äidin arkistoista mutta muuntelin kakun mausteita hiukan uuteen uskoon. Vähensin perinteisiä joulumausteita ja lisäsin kakkuun appelsiinia, tummaa suklaata sekä vahvaa kahvia, jotta kakusta tulisi enemmän omaan makuuni ja mielentilaani sopiva. Tämä onkin pieni askeleeni ja myönnytykseni lähestyvään jouluun; kahvia, pala kakkua ja suunnitelmien punomista. Minulle joulu tulee perinteistä ja kuivakakun leipominen on juuri sopiva homma tähän aikaan.
Appelsiineina kannattaa käyttää luomua ja suklaana tummaa, ei makeaa sorttia tai kakusta tulee äkkimakea. Kunnon kuivakakku ei minusta kaipaa kuorrutetta, ehkä hiukan tomusokeria jos tykkäät talvisesta fiiliksestä. Suosittelen tätä reseptiä lämpimästi, meillä kakku hupeni ennätysvauhtia parempiin suihin.
Appelsiinilla, suklaalla ja kahvilla maustettu kuivakakku
2 kananmunaa
3 dl sokeria
175 gr sulatettua voita
1 prk (250 gr) kermaviiliä
4,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta + 1 tl ruokasoodaa kutakin
1,5 tl piparkakkumaustetta*
2 tl raastettua appelsiininkuorta
2 rkl espressoa / vahvaa kahvia
2 tl tummaa, sokeritonta kaakaota
Kourallinen tummaa suklaata rouhittuna
Voita ja korppujauhoja kakkuvuokaan
Valmistele kaikki ainekset valmiiksi. Ota kananmunat hyvissä ajoin huoneenlämpöön, sulata voi, rouhi suklaa, raasta appelsiinien kuoret, valmista kahvi jäähtymään ja sekoita kuivat ainekset keskenään kulhossa (jauhot, mausteet, kaakao, leivinjauhe ja ruokasooda). Voit sekoittaa aavistuksen jauhoja suklaarouheeseen, suklaa kerrostetaan kakkuun ja jauho auttaa niitä pysymään taikinan päällä eikä uppoamaan taikinan joukkoon.
Voitele kakkuvuoka huolellisesti mutta nopeasti voilla ja käy pinta läpi korppujauhoilla, jotta taikina ei tartu vuokaan kiinni. Helpoiten tämä käy kun ravistat korppujauhoja vuokaan ja kääntelet vuokaa ympäri jotta korppujauhot leviävät tasaisesti . Kopauta vuokaa kevyesti ja tipauta ylimääräiset korppujauhot pois.
Vaahdota kananmunat ja sokeri kulhossa kuohkeaksi vaahdoksi. Jatka vatkaamista ja sekoita mukaan jäähtynyt, sulatettu voi ja kermaviili. Lisää mukaan appelsiinin kuoriraaste ja espresso. Sihtaa halutessasi mukaan jauhoseos vatkaten samalla taikinaa, tai lisää jauhoja desi kerrallaan, vatkaten samalla koko ajan, jotta kaikki ainekset sekoittuvat tasaisesti. Muista lopuksi kouhaista nuolijalla taikinan alta kulhon pohjaan asti, jottei sinne jää sekoittumattomia jauhoja.
Annostele kerros kakkutaikinaa vuoan pohjalle, ripottele taikinan päälle puolet suklaasta, lisää toinen taikinakerros, lisää loppu suklaa ja kaada loppu taikina vuokaan. Työnnä vuoka 175C uuniin ja paista n. 50 minuuttia. Kokeile kakun kypsyys tikulla, työnnä se kakkuun ja jos tikku tulee ulos kuivana. kakku on valmis. Ota lautanen ja käännä kakku vuokineen nopealla liikkeellä lautaselle, anna jäähtyä ennen kuin otat kakkuvuokaa pois.
* Voit halutessasi korvata piparkakkumausteen sekoituksella, johon tulee jauhettua kanelia, kardemummaa, neilikkaa ja inkivääriä. Ole varovainen neilikan ja inkiväärin määrän kanssa, aloita ripauksesta. 1,5 tl piparkakkumaustetta on varsin vähän ja maku on taustalla, voit toki lisätä tätä jos haluat jouluisamman maun.
*
I am trying to set the Christmas mood and the easiest (and most delicious) way is to bake something, eat the result with a cup of coffee and get planning going. I started with a traditional bundt cake recipe from my mom’s recipe archives, which I modified to my taste. The result is a delicious cake with orange, coffee and dark chocolate notes. Traditional bakings are the key for me to start this season.