Lautasella / Salmon kedgeree

lohikedgeree_suvisurlevif.jpg

 

Oudon, konsonantteja pursuavan sanan taakse piiloutuu arjen nopea herkku. Kedgeree (typotan tätä kirjoittaessa koko ajan kedegree..) on riisiä sisältävä ruokalaji, jonka juuret ovat Intiassa, mutta britit ovat tuunanneet sen leftover-klassikoksi lisäämällä maustettuun riisiin (usein tähteeksi jäänyttä) kalaa ja kananmunia. Mausteet ovat perinteisesti usein curryjauhetta, kala savustettua koljaa, yrtti persiljaa ja kananmunat kovaksi keitettyjä.

Näin kedgeree-reseptin ensimmäisenä Nigellan tv-sarjassa, joten oma käsitykseni kyseisestä ruokalajista on muotoutunut lähinnä Nigellan versiosta. Tässä alla oma, vielä pikaisempi versioni, jossa käytetään graavia tai kylmäsavustettua lohta. Sitä ei tarvitse kypsentää erikseen, kalan voi vain dunkata lämpimän riisin sekaan hetkeksi ja se kypsyy itsekseen. Suolan kanssa kannattaa tosin olla varovainen, koska molemmat kalat sisältävät reilusti suolaa.

Kedgeree on suolainen, täyteläinen, pehmoinen ja lohdullinen, ja supernopea tehdä. Tämä jää arkirepertuaariin helposti.

Pikainen lohikedgeree (3-4:lle)

2 dl basmatiriisiä + 5 dl vettä
1 rkl voita
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
1 tl jauhettua juustokuminaa, eli jeeraa
1 tl sipulinsiemeniä (kalonji, mustakumina, nigellansiemen)
1 tl kurkumaa
2 laakerinlehteä
150 grammaa graavi- tai kylmäsavulohta
1 sitruunan kuoret
Tuoreita yrttejä (korianteri, minttu, tilli tai ruohosipuli)

Tarjoiluun:

4 keitettyä kananmunaa
1 sitruuna lohkoina
1 dl tuoreita yrttejä (korianteria, minttua, ruohosipulia tai tilliä maun mukaan)
(Chilikastiketta tai jogurttia)

Tipauta nokare voita kattilaan ja lisää voin sulaessa jeera, kurkuma ja sipulinsiemenet mukaan. Anna mausteiden paahtua voissa muutama sekunti, kippaa sitten joukkon pieneksi hienonnettu sipuli ja ripauta mukaan suolaa. Vähennä tarvittaessa lämpöä ja kuullota sipuli pehmeäksi ja läpikuultavaksi, lisää mukaan hienonnettu valkosipulinkynsi ja raastettu sitruunankuori.

Tipauta kattilaan laakerinlehdet ja mittaa kylmällä vedellä huuhdottu riisi ja vesi (5 dl) kattilaan. Anna poreilla hiljalleen kannen alla n. 15 minuuttia, tai kunnes neste on imeytynyt riisiin. Lisää vettä tarvittaessa, jotta riisi säilyy sopivan kosteana.

Riisin kypsyessä keitä kananmunat makusi mukaan, itse suosin pehmeäksi keitettyjä munia. Lohko sitruuna ja silppua yrtit. Leikkaa lohi pienemmiksi paloiksi ja kun riisi on kypsää, heitä lohenpalaset kattilaan, myllää seos kevyesti sekaisin ja laita viideksi minuutiksi kannen alle tekeytymään. Sekoita ja maista kedgereetä lopuksi, lohessa on suolaa, mutta lisää ripaus jos sille on tarvetta.

Kaada kedgeree tarjoiluastiaan, lisää päälle keitetyt kananmunat, sitruunalohkot ja yrttisilppu. Tarjoa lisänä chilikastiketta tai maustamatonta jogurttia jos haluat.

*

Inspired by this recipe from Nigella, though I use grav lax or cold smoked salmon. You can just dunk the fish in the hot rice, so the warmth cooks it in a couple minutes. I like chives and runny eggs to go with my kedgeree.

 

 

 

 

koti ruoka-ja-juoma