Mustikkakukko / Blueberry rye pie
Kävimme mustikassa ja suunnittelin piirakan tekoa. Äiti ehdotti piirakan sijasta mustikkakukkoa ja kukkohan siitä sitten tuli. Ja ihan mahtava perinnejälkiruokahan tämä on! Tällä hetkellä en keksi parempaa paikkaa tuoreille mustikoille. Sopii lämpimänä, vaniljakastikkeen tai paksun jogurtin kanssa näille synkille sadepäiville.
Mustikkakukko
200 gr voita
1,5 dl sokeria
4,5 dl ruisjauhoja
1 tl leivinjauhetta
Ainakin litra mustikoita
Perunajauhoja ja sokeria mustikoiden sekaan
Sekoita jauhoihin leivinjauhe. Nypi jauhot, sokeri ja voi sekaisin tasaiseksi taikinaksi. Laita taikina lepäämään jääkaappiin toviksi. Taputtele 2/3 taikinasta korkeareunaisen uunivuoan (à 20-25 cm) pohjalle ja reunoille, varaa loppu 1/3 kannen tekoon. Jos mustikat ovat vetisiä, sekoita mukaan ruokalusikallinen perunajauhoja mustikoiden sekaan ja kaada mustikat uunivuokaan. Ripottele mustikoiden päälle sokeria. Kaulitse taikina jauhojen kanssa varovasti vuoan muotoiseksi pyöryläksi, kieräytä kaulimen päälle ja nosta sen kanssa mustikoiden päälle kanneksi. Nipistele reunat umpeen ja lykkää 175C asteiseen uuniin tunniksi. Paistos on valmis kun se on ottanut aavistuksen väriä ja kuori on rapeutunut. Nauti vaniljakastikkeen, jäätelön, ranskankerman tai paksun jogurtin kanssa.
*
We went picking blueberries in the forest and came home with beautiful, big and deep flavored blueberries. I wanted to make a pie but my mom suggested that we’d make a more traditional one with rye flour. Mustikkakukko means blueberry rooster when you translate it literally, but the actual meaning of that word ’mustikkakukko’ means more of a wallet type of thing because you hide the blueberries in a ’rye pocket’
If you have fresh (or frozen, they work also) blueberries and rye flour, I really recommend this pie. It’s really delicious when served warm with vanilla scented custard, vanilla ice cream, creme fraiche or thick yogurt.
Blueberry pie with a rye crust
200 grams cold butter
127 grams sugar
1 cup rye flour
1 tsp of baking powder
500 grams of fresh or frozen blueberries
Sugar and potato starch / maizena for the blueberries
Mix baking powder into the flour. With your hands, mix up butter and sugar in a bowl and add in the flour, as quickly as you can so the butter won’t melt. Form into a dough and move in the fridge to rest for a little while. Take a high-sided pie dish and with your hands, pat 2/3 of your pie dough into the bottom and sides of the pan. Reserve 1/3 from the dough for making crust.
Mix blueberries with a tablespoon of potato /corn starch and pour the blueberries on top of your pie crust. With the help of a little four and a rolling pin, roll the remaining doug into a round crust and transfer it on top of the blueberries by rolling it around the rolling pin. Pinch the dough sides together and move into a 350F / 175C oven. Bake for about an hour, or until the crust takes on a little color and becomes crispy. Serve warm or cold with the sides mentioned above.