Oodi lauantaille / An ode for Saturday
Lauantainen aamu on minulle viikon kohokohta. Kiintymykseni juuri tähän aamuun tulee lapsuudesta. Kesäaamuisin intoa puhkuva jälkikasvu pakattiin usein autoon ja lähdimme mökille. Nämä aamut pyhitettiin talvisin myös paahdetulle paahtoleivälle ja appelsiinimarmeladille, Turun Sanomille, kiireettömyydelle ja yhteiselle oleskelulle. Lauantai on ainut päivä, jolloin herään mielelläni aikaisin. Ja jolloin pitää saada jotain ekstrahyvää aamiaista. Jääkaappimme on tosin usein juuri lauantai-aamuisin aika tyhjä jos en ole ajatuksella miettinyt viikonloppua ja kriisin välttämiseksi teen usein teeleipiä. Niitä kun voi säveltää makunsa mukaan ja meillä on kaapissa yleensä teeleipien tykötarpeet.
Simppeleihin teeleipiin tarvitset 3 ja puoli desiä jauhoja sekä pari teelusikkaa leivinjauhetta sekoitettuna toisiinsa. Laita uuni kuumenemaan tässä vaiheessa 225 asteeseen. Jos sinulta löytyy kaurahiutaleita, voit korvata sillä osan jauhoista.
Raasta mukaan noin 200 grammaa juustoa, enemmän tai vähemmän jos olet hövelillä tuulella tai juusto loppuu kesken. Kaiva jääkaapista jotain märkää ainesta, kuten purkki kermaviilia, saman verran turkkilaista jogurttia tai vaikka pari desiä maitoa ja kippaa mukaan jauhoseokseen. Sekaan vielä noin desin verran voisulaa tai öljyä.
Sekoita taikina kevyesti ja taputtele jauhotetuin käsin sopiviksi leiviksi leivinpaperilla päällystetyn pellin päälle. Minä teen yleensä kaksi isoa johon isken haarukalla muutaman reiän. Paista uunissa noin 10-15 minuuttia kunnes leipäsi ovat rapeita ja tuoksuvia.
Nauti lämpiminä, voin tai parista kananmunasta ja voista sekoitetun hakkeluksen kanssa.
I love love love Saturday mornings.