Kurkumatee / For feeling better

turmerictea_suvisurlevif.jpg

 

Sairastelen todella harvoin, mutta nykyään kipeilyt tuntuvat tulevan tunnollisen yrittäjämoodin takia isoissa ryppäissä, aina kun minulla on hiukan kevyempi aikataulu. Jospa marraskuu olisi vähän iisimpi.

Raivareita vetävän vatsan takia olen ollut tiukalla ruokavaliolla, jonka takia kaurapuuro ja teevalikoimat ovat olleet jatkuvassa rotaatiossa. Mutta kyllästyn perinteisen teehen aina muutaman päivän ahkeran juomisen jälkeen, ja kaipaan jotain muuta lämmittävää. Muistin eilen 101 Cookbooksissa nähdyn kurkumateen ohjeen ja pistin veden samantien porisemaan, kaivaen kurkumapaketin maustehyllyn uumenista. 

Kurkumaa käytetään ilmeisesti paljon lääkinnällisessä ominaisuudessa, sillä on havaittu olevan niin antioksidanttisia, kuin tulehduksia ja vatsaa rauhoittavia ominaisuuksia. Ja jos ei muuten, hunajalla ja kurkumalla maustettu lämmin vesi on mukavan neutraalia ja rauhoittavaa juotavaa.

Heidi käyttää ohjeessaan raakahunajaa, jonka hän sekoittaa morttelissa hunajan kanssa valmiiksi tahnaksi. Minä oikaisen tipauttamalla teekannun pohjalle ruokalusikan luomukurkumaa ja hunajaa, pari pyöräytystä mustapippurimyllystä ja yhden klementiinin kuoret (oma lisäykseni). Päälle kuumaa vettä (ei kiehuvaa, jos käytät raakahunajaa), pieni haudutus ja ääntä kohti.

*

I’ve been constantly ill for the past two weeks and yesterday I brewed myself a batch of turmeric tea, inspired by this recipe from the 101 cookbooks.

 

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Mieli Terveys

Lautasella / Salmon kedgeree

lohikedgeree_suvisurlevif.jpg

 

Oudon, konsonantteja pursuavan sanan taakse piiloutuu arjen nopea herkku. Kedgeree (typotan tätä kirjoittaessa koko ajan kedegree..) on riisiä sisältävä ruokalaji, jonka juuret ovat Intiassa, mutta britit ovat tuunanneet sen leftover-klassikoksi lisäämällä maustettuun riisiin (usein tähteeksi jäänyttä) kalaa ja kananmunia. Mausteet ovat perinteisesti usein curryjauhetta, kala savustettua koljaa, yrtti persiljaa ja kananmunat kovaksi keitettyjä.

Näin kedgeree-reseptin ensimmäisenä Nigellan tv-sarjassa, joten oma käsitykseni kyseisestä ruokalajista on muotoutunut lähinnä Nigellan versiosta. Tässä alla oma, vielä pikaisempi versioni, jossa käytetään graavia tai kylmäsavustettua lohta. Sitä ei tarvitse kypsentää erikseen, kalan voi vain dunkata lämpimän riisin sekaan hetkeksi ja se kypsyy itsekseen. Suolan kanssa kannattaa tosin olla varovainen, koska molemmat kalat sisältävät reilusti suolaa.

Kedgeree on suolainen, täyteläinen, pehmoinen ja lohdullinen, ja supernopea tehdä. Tämä jää arkirepertuaariin helposti.

Pikainen lohikedgeree (3-4:lle)

2 dl basmatiriisiä + 5 dl vettä
1 rkl voita
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
1 tl jauhettua juustokuminaa, eli jeeraa
1 tl sipulinsiemeniä (kalonji, mustakumina, nigellansiemen)
1 tl kurkumaa
2 laakerinlehteä
150 grammaa graavi- tai kylmäsavulohta
1 sitruunan kuoret
Tuoreita yrttejä (korianteri, minttu, tilli tai ruohosipuli)

Tarjoiluun:

4 keitettyä kananmunaa
1 sitruuna lohkoina
1 dl tuoreita yrttejä (korianteria, minttua, ruohosipulia tai tilliä maun mukaan)
(Chilikastiketta tai jogurttia)

Tipauta nokare voita kattilaan ja lisää voin sulaessa jeera, kurkuma ja sipulinsiemenet mukaan. Anna mausteiden paahtua voissa muutama sekunti, kippaa sitten joukkon pieneksi hienonnettu sipuli ja ripauta mukaan suolaa. Vähennä tarvittaessa lämpöä ja kuullota sipuli pehmeäksi ja läpikuultavaksi, lisää mukaan hienonnettu valkosipulinkynsi ja raastettu sitruunankuori.

Tipauta kattilaan laakerinlehdet ja mittaa kylmällä vedellä huuhdottu riisi ja vesi (5 dl) kattilaan. Anna poreilla hiljalleen kannen alla n. 15 minuuttia, tai kunnes neste on imeytynyt riisiin. Lisää vettä tarvittaessa, jotta riisi säilyy sopivan kosteana.

Riisin kypsyessä keitä kananmunat makusi mukaan, itse suosin pehmeäksi keitettyjä munia. Lohko sitruuna ja silppua yrtit. Leikkaa lohi pienemmiksi paloiksi ja kun riisi on kypsää, heitä lohenpalaset kattilaan, myllää seos kevyesti sekaisin ja laita viideksi minuutiksi kannen alle tekeytymään. Sekoita ja maista kedgereetä lopuksi, lohessa on suolaa, mutta lisää ripaus jos sille on tarvetta.

Kaada kedgeree tarjoiluastiaan, lisää päälle keitetyt kananmunat, sitruunalohkot ja yrttisilppu. Tarjoa lisänä chilikastiketta tai maustamatonta jogurttia jos haluat.

*

Inspired by this recipe from Nigella, though I use grav lax or cold smoked salmon. You can just dunk the fish in the hot rice, so the warmth cooks it in a couple minutes. I like chives and runny eggs to go with my kedgeree.

 

 

 

 

Koti Ruoka ja juoma