
Minun pitäisi ajatella (ja tehdä) tällä hetkellä kaikkea jouluista. Mutta ajatuksia häiritsee fenkoli, joka tuuppaa mielestäni kaiken jouluisen joka kerta, kun laitan aivoni ajatteluasentoon. Tein tätä salaattia viime viikolla, ja taas tämän viikon maanantaina. Ja kun tein tätä kuvaa, päädyin siihen päätökseen, että tarvitsen lisää fenkolia. Saan tosin syödä salaattini yksin, koska mies ei pidä fenkolin mausta tai sen raa’asta tuntumasta suussa.
(Mielessä ovat muuten myös hunajapomelot, koska ostin kaupasta yhden. Googlailin vähän hölmistyneenä heräteostostani, ja nyt en osaa myöskään ajatella muuta, kuin thaisalaattia pomelolla. Söin pomelosta puolet, ja kokeilin lopusta marmeladia, taas keskiyöllä. )
Fenkolisalaattiin ei ole kunnollista ohjetta. Nappaat vain 1 tai kaksi fenkolia, peset ne ja vedät vihanneskuorijalla tarvittaessa kuoresta pois tummentumat. Kuoren saa myös kätevän ohueksi, uloin kerros saattaa olla vähän puinen. Sitten otat annoksen kärsivällisyyttä, ja joko mandoliinin tai terävän, ison veitsen. Tai sen vihanneskuorijan. Veistele fenkoli niin ohuiksi suiroiksi kuin saat ja nosta suirot isolle lautaselle. Jos fenkolillasi on vihreitä lehtitupsuja, hienonna ne mukaan.
Valele fenkolit hyvällä, hedelmäisellä oliiviöljyllä, sitruunamehulla ja ropsauksella sormisuolaa. Raasta tai veistä vihanneskuorijalla päälle parmesaania ja mausta mustapippurilla. Sekoita, anna tekeytyä hetken huoneenlämmössä ja syö. Jos fenkolisi sattuman jäämään vähän paksunpuoleisiksi, tämä tekeytyminen pehmittää niitä hiukan.
Fenkoli on tässä yksinkertaisimmillaan, mutta voit myös kokeilla yhdistelmiä fenkoli+avokado+feta, fenkoli+paahdetut mantelit+greippi+pecorino, fenkoli+tilli+kylmäsavulohi tai vaikka fenkoli+omena+varsiselleri+saksanpähkinä.
*
I’m addicted to shaved fennel salad. My version consists of thin strips of fennel, parmesan, olive oil, lemon juice, salt and freshly ground pepper. Simple, yet so addictive.