Pannukeksi / Skillet cookie

skilletcookie_suvisurlevif.jpg

 

Skillet cookie kuulostaa korvaan vähän erikoiselta termiltä, mutta oikeasti tämä on aika herkullinen, monista ulkomaisista blogeista omaan testaukseen päätynyt keksintö. Keksitaikina pyöräytetään nopeasti kasaan, lyödään valurautapannuun ja puolen tunnin päästä edessäsi on lämmin, valuvia maapähkinäsattumia sisältävä jättikeksi. Neuvon hankkimaan ympärille lauman nälkäisiä kavereita ja paketin vaniljajätskiä, muuten käy köpelösti.

Otin mallia keksin perusreseptiin Martha Stewartilta, mutta muuntelin aineksia omaan makuuni sopivaksi (erityisesti rasvan ja sokerin määrää vähentäen, vaikka niitä vähentäessä täytyy olla varovainen, ettei rakenne vaarannu) ja puolitin annoksen sopivaksi keskikokoiseen (à 20cm) pannuun. Hyvässä rasvassa oleva valurautapannu on tässä parhain, jotta saat rapsakan keksin. Voit myös kokeilla muita pannuja, kunhan ne kestävät uunia. Jos pelkäät, että taikina nappaa kiinni, vuoraa pannu leivinpaperilla.

Käytin keksiin kaapin antimia, eli tavallista maapähkinävoita ja pinjansiemeniä. Maapähkinävoi on mukavan suolaista makeassa keksissä, ja pähkinät tuovat vaihtelua tekstuuriin. Lopputulos on kuitenkin aiiiiiika makea. Vähän hillitymmän keksin saisi lisäämällä taikinaan tumman suklaan paloja ja vaikka hiukan tuoretta chiliä.

Pannukeksi, eli skillet cookie (isolle porukalle, tai pienemmälle, makeaa rakastavalle)

100 gr voita
2,5 dl jauhoja
1 vajaa tl ruokasoodaa
1,5 dl ruskeaa ruokosokeria tai tavallista sokeria
1 kananmuna
1 dl maapähkinävoita (ei sokeroitua)
2 dl pähkinöitä, kuten maapähkinöitä, pinjansiemeniä tai hasselpähkinöitä

(Voit korvata maapähkinävoin ja pähkinät helposti. Käytä esimerkiksi tummaa suklaata tai nutellaa. Periaatteessa mitä tahansa, jota käyttäisit myös tavallisten keksien maustamiseen. Muista kohtuus, esimerkiksi mitä makeampaa suklaata, sitä ällömakeampi keksi.)
 

Napsauta uuni 175C asteeseen. Lisää toiseen kulhoon jauhot ja ruokasooda, lisää toiseen kulhoon pehmeä voi ja sokeri. Vaahdota voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää voivaahtoon kananmuna, sekoittaen tasaisesti. Lisää jauhoseos parissa satsissa vaahtoon, sekoittaen vain sen aikaa, että ne sekoittuvat kunnolla. Lisää taikinaan puolet pähkinöistä ja pyöräytä kevyesti sekaisin nuolijalla. 

Taputtele taikina valurautapannun (tai muun uunia kestävän paistinpannun) pohjalle tasaiseksi kerrokseksi. Tipauttele pieniä kasoja maapähkinävoita keksin päälle ja tasoita ne kevyesti veitsellä. Lykkää uuniin ja paista 30-40 minuuttia, tai kunnes keksi on kauniin kullanruskea. Varo paistamasta ihan korpuksi! Tarjoile lämpimänä vaniljajäätelön kanssa. 

*

Tried a skillet cookie with peanut butter and pine nuts. Oh, so good.

 

 

koti ruoka-ja-juoma
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.