Pappa al pomodoro

 

Vielä pari viikkoa sitten en ollut ikinä maistanut tai tehnyt pappa al pomodoroa - toscanalaista tomaattikeittoa, joka on suurustettu leivällä täyttäväksi ja pehmeäksi lohturuoaksi. Näes inhoan vettyneen leivän makua ja koostumusta. Pari ensimmäistä lusikallista tätä keittoa menivät hiukan varovasti alas maistellessa keiton silkkistä koostumusta, mutta siitä eteenpäin keitto voitti minut puolelleen.

Teen tätä maanantaisin, koska ostan aina viikonloppuna maalaisleipää ja se kovettuu jo päivässä. Hyvää leipää on ikävä heittää menemään mutta kivikova leipä rikkoo ikenet ja hampaat - siispä tästä taitaa tulla perinne maanantain lounaaksi.

Käytä tähän hyvää kuivahtaneen maalaisleivän sisustaa (ei paahtoleipää tai muuta höttöä), mieluista oliiviöljyä ja maistuvia tomaatteja. Olen sinnitellyt vielä tuoreiden tomaattien kanssa, jotka olen antanut kypsyä halkeileviksi ikkunalaudalla. Tomaattisesongin ulkopuolella kannattaa käyttää hyviä tölkitettyjä, kokonaisia luumutomaatteja. Hamstraan niitä aina kaapit täyteen käydessämme kaupoissa, joissa on paremmat valikoimat kuin pienessä lähikaupassamme.

Käytän kahden hengen annokseen puolisen kiloa tomaatteja, kuivahtaneen leivän sisukset, yhden pienen keltasipulin ja yhden valkosipulin kynnen. Perinteinen yrtti pappa al pomodorossa on tuore basilika, hairahduin tällä kertaa hiukan ja käytin salviaa, koska minulla oli sitä kimppu puutarhasta.

Nappaan paksupohjaisen kattilan, lorautan aimo lorauksen oliiviöljyä pohjalle, napsautan levyn keskilämmölle ja kippaan pieneksi silputun sipulin öljyn mukaan. Kun sipulit ja öljy alkavat sihistä, käännän lämpöä hiukan pienemmälle ja kuullotan sipuleita kymmenisen minuuttia ruskistamatta, jotta niiden makeus tulee esiin.

Mukaan heitän ohueksi viipaloidun valkosipulin, yrtit ja kiepauttelen sipuliseosta pari kertaa. Naksautan lämmön hiukan isommalle, kippaan pilkotut tomaatit mehuineen (tai kokonaiset säilyketomaatit mehuineen) kattilaan ja annan tomaattien porista rauhallisesti kannen alla puolisen tuntia. Tarvittaessa lisään hiukan vettä mukaan.

Kun tomaatit alkavat olla muhjua (nitistä kokonaiset säilyketomaatit pienemmäksi kauhalla), revin leivän vaaleat sisukset mukaan paloina, lisään mukaa suolaa, rouhittua mustapippuria ja vähennän lämpöä - keitto tarvitsee noin kymmenisen minuuttia, jotta ainekset sekoittuvat, pehmenevät ja muuttuvat silkkiseksi.

Maistelen vielä lopuksi tarvitseeko keitto suolaa, kauhon kahteen kulhoon ja lorautan päälle lisää oliiviöljyä. Tarjoile lisänä tuoretta basilikaa tai raastettua parmesaania, jos haluat.

* Voit halutessasi kaltata tomaatit ja poistaa siemenet, minua ne eivät yleensä haittaa.

*

Making a Tuscan classic; bread and tomato soup Pappa al pomodoro.

 

 

Kommentit

pisinreisii
pisinreisii

Wau!

pisinreisii
pisinreisii

Eli tykkään tästä respeptistä ihan huisisti. Vegaaninen; yksinkertaisista ja loistavista raaka-aineista koostuva syyslohtukeitto.

Suvi sur le vif

Syyslohtukeitto - hyvin sen summasit! :)

Rebecca / Sanctuary (Ei varmistettu) http://houseofbliss.blogspot.com

Ai kun näyttää ja kuulostaa herkulliselta... Taitaa mennä viikonloppuna kokeiluun :)

Suvi sur le vif

Viikonloppuun lisäisin mukaan punaviinilasin.. :-)

maiu (Ei varmistettu)

Voi video mikä sattuma! Enpä arvannut että valmistin tänään kiukunpuuskissani italialaista klassikkoruokaa, tosin ilman leipää. Blenderi sanoi kaput juuri kriittisellä tomaattikeiton soseutushetkellä (siitä siis kiukunpuuska) ja tuotokseni jäikin jokseenkin kokkareiseksi. Okei, tosi kokkareiseksi. Eikun leivänkänttyä sekaan siis! :D

Kommentoi