Persikka-greippilimsa / Peach & grapefruit soda
Tämä mukavasti vaaleanpunainen juoma oli osaksi tuuria, osaksi Kiran hyvän ohjeen sanelemaa. Muistin hänen ohjeensa nektariinilimonadille, kun ikkunalaudalla kypsyneet donitsipersikat olivat jo vähän liiankin pehmeitä, mutta juuri sopivan makeita tähän.
Kira käytti itse ohjeessaan valkoisia ja keltaisia nektariineja. En ole törmännyt Suomessa valkoisiin normaaleihin persikoihin tai nektariineihin, nuo valkolihaiset donitsipersikat ovat kelpo vaihtoehto. Ne ovat aavistuksen makeampia kuin tavalliset persikat ja hedelmäliha on tosiaan kauniin valkoista.
Oma lisäykseni tuli tähän vasta, kun kaadoin soodavettä ja persikkatiivistettä laseihin. Olin nimittäin ostanut verigreipin, koska ajattelin sen näyttävän mukavalta vaaleanpunaisen limonadin joukossa. En halunnut haaskata viipaloitua greippiä ja puristin sen muitta mutkitta mukaan. Tulos oli omaan makuuni vielä parempi: greippi tuo juomaan juuri sopivaa raikkautta. Alla on siis oma mukaelmani Kiran limonadista.
Persikka-verigreippilimsa
4-5 kunnolla kypsää isoa nektariinia tai persikkaa, tai 5-7 donitsipersikkaa
5 dl vettä
2-2,5 dl sokeria tai hunajaa hedelmien makeuden mukaan
1 rosmariinin oksa
1-2 dl sitruunan mehua
1 verigreipin mehu
Soodavettä tarjoiluun
Halkaise nektariinit ja/tai persikat, poista kivi ja lohko ne kattilaan. Lisää hedelmäpalojen joukkoon sokeri tai hunaja ja anna seoksen porista hiljalleen (à 25 minuuttia), kunnes hedelmät ovat hajonneet liemeen.
Kaada seos siivilän läpi toiseen astiaan jäähtymään (muussaten kaikki neste irti persikkamuhjusta) ja lisää rosmariinin oksa mukaan nesteeseen. Lisää sitruunamehua makusi mukaan jäähtyneeseen tiivisteeseen.
Kaada limsatiivistettä laseihin, lisää päälle verigreipin mehua (ja halutessasi myös viipaleita), jäitä ja pidennä maun mukaan soodalla.
*
Got all excited about Kira’s nectarine version for this peach lemonade.
I altered it a little bit too, and used donut peaches and a little fresh grapefruit juice for my version.