Perunaa, kaalia ja sitruunaa / Winter bake
Mitä tulee, kun jääkaapissa kierii yksinäinen savoijinnkaali ja muutama peruna? No hiukan fiksailtua kaaliperunapaistosta rakeisella sinapilla, sitruunalla ja kermalla ryyditettynä. Ruoka kehittyi sitä mukaa kun pilkoin perunoita ja hauduttelin kaalia pannulla, eli keksimällä ja soveltamalla. Löysin kaupasta kauniita punakuorisia Bellarosa perunoita, ne saivat marinoinnin tapaisen käsittelyn sitruunalla ennen uunivuokaan joutumista.
Sitruunainen kaaliperunapaistos
1 pieni kerä savoijinkaalia
5-6 keskikokoista perunaa (kiinteä tai yleisperuna)
1 sitruunan mehu ja kuoriraaste
2 kukkuraista ruokalusikallista rakeista sinappia
2 dl kermaa
Suolaa ja oliiviöljyä
(Loraus vettä tai valkoviiniä)
2-3 valkosipulinkynttä
Voit halutessasi kuoria perunat mutta huolellinen pesu riittää minulle. Viipaloi perunat ohuiksi, pyöreiksi viipaleiksi. Kippaa viipaleet kulhoon ja sekoita mukaan 1 sitruunan raastettu kuori, ripaus suolaa ja loraus oliiviöljyä. Sekoita mausteet huolellisesti käsin perunoihin ja pistä hetkeksi viileään tekeytymään.
Napsauttele kaalin lehdet irti kannasta, huuhdo hiekat pois ja valuta lehdet. Lämmitä pannulla oliiviöljyä ja leikkaa kaali ohuiksi sukaleiksi, siirtäen suikaleet pannulle, samalla pikkuhiljaa suikaloidessasi lopun kaalin. Rutista pannulle yhden sitruunan mehu ja pyörittele kaalisuikaleita miedolla lämmöllä, tarkoitus ei ole ruskistaa vaan pehmentää kaalin rakenne. Jos kaalisuikaleet tuntuvat tarttuvan pannuun, lisää mukaan pieni loraus vettä tai valkoviinipullon pohjat, jos sinulta sellaista löytyy. Kun kaali on lötkistynyt, sekoita mukaan maun mukaan (1-3 tai miksei enemmänkin) pieneksi hakkeloitua valkosipulia, antaen niidenkin pehmentyä kevyesti. Mausta maun mukaan suolalla.
Ota valmis kaaliseos pois levyltä ja napsauta uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Voitele uunivuoka tilkalla oliiviöljyä ja kippaa noin kolmannes kaaliseoksesta vuokaan. Levitä ohut kerros perunaviipaleita (hiukan limittäin mutta ei päällekkäin) kaalin päälle, kaada puolikas lopusta kaaliseoksesta perunoiden päälle, lisää taas kerros perunoita ja levitä loput kaalit ja perunat vuokaan niin, että päällimmäisenä on kerros perunoita.
Sekoita rakeinen sinappi kerman joukkoon vispaten haarukalla tai vispilällä ja kaada tasaisesti vuokaan. Paista uunissa 30-40 minuuttia, tai kunnes pinta on ruskea ja perunat tuntuvat kypsiltä.
Tarjoile lisäkkeenä tai syö sellaisenaan salaatin kera. Raastettu parmesaani tai pecorino sopii tähän ihan hurjan hyvin.
*
A wintery casserole made with Bellarosa potatoes and savoy cabbage. They get a seasoning from lemon and a mixture of grainy mustard and cream.