Pestoa herneistä / Pea pesto

hernepesto_suvisurlevif.jpg

Pesto herneistä ei ole missään nimessä kovin omaperäinen idea vaan erilaisia pestoja liitelee netin syövereissä niin paljon että päätä huimaa. Minä innostun ajatuksesta käyttää pakasteherneitä koska näin talviaikaan basilikat ovat aika onnettomia ja pakasteherneet ovat aina käytettävissä.

Seuraava ohje on varsin summittainen koska minusta pesto-ohjeen pitää olla sellainen. On kourallisia, lorauksia, ripauksia.. Tärkeintä on että maut ovat peston tekijälle tasapainossa. Aloita pienistä määristä esimerkiksi valkosipulia, koska se on vahvan makuista ja jyrää helposti muut maut alleen. Ohjeesta tulee myös aika iso satsi pestoa ja voit hyvin puolittaa ohjeen. Pesto muuten säilyy hyvin jääkaapissa kun peität pinnan oliiviöljyllä.

Heitin mukaan myös kourallisen rucolaa joka antaa hiukan pippurista potkua mutta rucola ei ole välttämätöntä. Voit maustaa pestoa myös erilaisilla yrteillä, eri pähkinöillä tai vaikka sekoittamalla fetaa/vuohenjuustoa mukaan.

Hernepesto (iso satsi)

400 grammaa pakasteherneitä (kaksi pussia à 200 gr)
Kunnon kourallinen paahdettuja pinjansiemeniä
(Kourallinen rucolaa)
1 sitruunan kuori ja mehu
1-2 valkosipulinkynttä
Suolaa ja mustapippuria myllystä
Noin 2 dl oliiviöljyä
Loraus vettä
Ainakin 2 kunnon kourallista parmesaanijuustoa raastettuna

Ota herneet sulamaan hyvissä ajoin ettet saa jäähilepestoa. Paahda pinjansiemenet pannulla. Voit muuten paahtaa myös enemmän jos tykkäät pähkinäisestä mausta, ylimääräisillä voi aina koristella peston tai heittää pastan joukkoon.

Voit möyhentää peston tehosekoittimella, sauvasekoittimella, vanhalla kunnon morttelilla tai vaikka puukolla leikkuulaudan päällä. Raasta valkosipulinkynnet jotta pestosta ei vahingossakaan löydy isoja valkosipulin paloja.

Möyhennä herneet, valkosipuli ja rucola tahnaksi lisäämällä nesteeksi oliiviöljyä, sitruunanmehua ja halutessasi myös vettä. Mausta suolalla, mustapippurilla ja sitruunankuorella, maista. Lisää parmesaani tahnaan ja sekoita vielä kerran jotta kaikki aineet ovat tasaisesti sekaisin. Maista taas ja lisää halutessasi esimerkiksi suolaa tai sitruunaa. Hernepeston pitää muuten olla aavistuksen liian tömäkkää jotta se maustaa esimerkiksi miedon pastan tai oikeasti maistuu joltain leivän päällä.

Nauti. Vaikka pastan seassa, mielellään grillatun leivän päällä, uunikasvisten seurana, lihan kera..

*

Making pea pesto with arugula and a hefty amount of lemon.

koti ruoka-ja-juoma
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.