Salsahommia / Salsa business
Teimme tänään tacoja ja tein tarjottavaksi salsaa tuoreesta maissista, nektariinista ja tomaatista. Salsat ovat minulle sillä tavalla poikkeus, että sinne saattaa välillä eksyä hedelmää vaikka salsa tarjotaankin suolaisen ruoan kanssa. Limen hapokkuus, korianterin raikkaus ja ruoan mausteisuus sallivat sen pienen makeahkon osan suussani. Tarjoaisin tätä salsaa tietysti meksikolaisen ruuan kanssa mutta se menisi mainiosti myös vaikka kypsennetylle kalalle tai lihalle. Tai sellaisenaan salaattina papujen ja kypsän, viipaloidun avocadon kanssa.
Mikään ei tietenkään estä käyttämästä tuoreen maissin tilalla esikeitettyjä maisseja tai vaikka purkkimaisseja, mutta suosittelisin tuoretta maissia. Maku on puhtaampi ja paljon maukkaampi. Ja nyt niitä löytyy kaupasta! Tämä salsa nojaa muutenkin aika vahvasti sesonkiin, tomaatit ja nektariinitkin ovat juuri nyt kypsiä ja makeita. Ja kesä on otollista aikaa meksikolaistyyliselle ruoalle, lämmintähän silloin kuuluu olla.
Pilko raaka-aineet niin hienoksi tai karkeaksi kuin itse haluat. Voit myös vaihdella ainesten suhteita; lisää nektariinien määrää jolloin salsa on makeampi ja hedelmäisempi, säädä tulisuutta jalapenoilla tai lisää vähemmän maissia, jolloin tulos on tomaattisempi. Tavallisen sipulin sijasta voit käyttää myös naattisipulia ja niiden vihreitä osia tai vaikka mietoa salottisipulia. Tai punasipulia.
Salsa maissista ja nektariinista
Valmistele maissit: poista lehdet ja ohuet heinät maissin pinnalta. Kuumenna vesi kiehuvaksi kattilassa ja tipauta maissit varovasti kiehuvaan veteen. Kattilan on hyvä olla sen verran iso, että maissit mahtuvat makaamaan siellä pitkittäin. Keitä 5-6 minuuttia, valuta ja jäähdytä. Maukas vaihtoehto olisi myös maissin grillaus (ja miksei myös tomaattien ja jalapenojen) jos grilli on kuumana.
Puolita 2-4 tomaattia, kauhaise siemenet pois ja pilko silpuksi. Puolita 1-2 nektariinia, poista kivi ja hienonna. Irrota maissin jyvät veistämällä maissin pintaa vasten pituussuunnassa veitsellä. Sekoita tomaatit, nektariinit ja maissit kulhossa. Hienonna puolikas sipuli hienoksi silpuksi ja lisää mukaan. Lämpöä kannattaa tuoda salsaan pilkkomalla mukaan esimerkiksi vihreää jalapenoa maun mukaan. Mausta salsa 1 limen mehulla, suolalla (oman maun mukaan) ja pienellä ripauksella sokeria. Sekoita ja maistele, lisää suolaa, kirpeyttä tai tulisuutta jos salsa sitä kaipaa ja laita hetkeksi jääkaappiin tekeytymään.
Tarjoile huoneenlämpöisenä. Lisää salsaan ennen tarjoilua niin paljon kevyesti hienonnettua tuoretta korianteria, kuin kanttisi kestää.
*
We made tacos today and I prepared a salsa from fresh corn, sweet nectarines and ripe tomatoes. In went also lots of fresh cilantro, some onion diced really finely, lime juice, salt and a little dash of sugar to round things up. For heat add green jalapenos as much as you like.