Salt & vinegar

 

Kuvan kulhossa kellivät perunat näyttävät hiukan tylsiltä, mutta valkoviinietikalla, voilla ja suolalla terästetyt perunat ovat salakavalan addiktoivia. Tehtyäni satsin näitä, maistoin muutaman ja jätin kulhon keittiöön. Kului viitisen minuuttia ja minun oli pakko visiteerata kulhoa uudestaan. Ja taas uudestaan. Inspiraatiota ohjeeseen sain etikan ja perunoiden kaipuussani Kinfolkissa olleesta salt&vinegar menusta, sekä tästä Bon Appetitin reseptistä.

Etikka korostaa perunoiden makeutta yllättävän paljon ja voi pyöristää kirpakkaa etikkaa juuri sopivasti. Heitin perunoiden mukaan jääkaapista löytynyttä tilliä, mutta persilja toimisi mukana hyvin. Käyttämäni uudet perunat olivat hiukan ylisuuria ja ne joutuivat veitsen alle, pikkuruiset perunat voi sekoittaa kokonaisena kastikkeeseen. Perunat ja kastike kannattaa yhdistää kuumana, jotta perunat imevät mahdollisimman paljon makua itseensä. 

Kiehauta kattilassa kevyesti suolattu vesi ja tipauta mukaan pestyt perunat (à 300-500 gr, lisää suuremmalle määrälle kastikkeen aineksia). Keitä perunat kypsäksi; kypsyyttä kannattaa kokeilla veitsenterällä, ei haarukalla. Kaada keitinvesi pois, aseta perunoiden päälle pala talouspaperia ja laita kattila levylle jälkilämmölle, kansi päälle. Anna veden höyryttyä veks hetken aikaa ja lisää sillä aikaa isoon kulhoon 1-3 rkl valkoviinietikkaa, kunnon nokare voita ja ripsaus suolaa.

Kaada perunat kulhoon ja sekoita kastike perunoihin. Maista, etikan ja voin määrät ovat hiukan epämääräiset koska kirpeys kannattaa määrittää oman maun mukaan. Etikkaa kannattaa lisätä pikkuisen kerrallaan. Tarkista suola (saa olla reippaasti) ja sekoita joukkoon hienonnettua persiljaa tai tilliä. Nauti lämpimänä, simppelisti ruisleivän tai salaatin kanssa, tai esimerkiksi kalan kyljessä.

*

Boiled new potatoes with white wine vinegar, butter, salt and dill.

 

 

 

 

Kommentit

Hanna Satakieli

Näihin jää varmasti koukkuun. 

Suvi sur le vif

Jos yhtään tykkää etikasta niin kyllä vaan!

annemi

Nam, onpa ihana lisuke. Tykkään etikkaisista ruoista ja kukapa ei uusista perunoista pitäisi :) täytyypä kokeilla!

Suvi sur le vif

Toivottavasti kokeilet ja tykkäät :) Mulla on vielä kokeilematta tuo Bon Appetitin etikassa keittäminen ja sitten uunissa rapsakaksi paistaminen.

Sini/Nautiskellen (Ei varmistettu) http://nautiskellen.blogspot.com

Oih, yhdistelmä kuulostaa mainiolta - tarpeeksi simppeliltä, mutta tuossa varmasti on juuri se hauska twisti. Pakko siis testata!

Suvi sur le vif

Mukavaa, jos perunat pääsevät teilläkin lautaselle. :) Ja yksinkertaiset jutut - parhaitahan ne!

Merja, Villa Inkeri (Ei varmistettu) http://www.villainkeri.com

Ihanan kuuloiset potut! Meillä varmaan mies tykkäis näistä erityisesti, kun suolaetikkasipseistäkin tykkää, kuten minäkin.

Suvi sur le vif

Suosittelen kanssa testaamaan tuota Bon Appetitin ohjetta, niissä rapeissa perunoissa voi olla enemmän sipsin tuntumaa. :) 

Jo
jo

Oooh, että oli hyviä! Ensi kerralla taidan laittaa sen neljännen lusikallisen etikkaa. 

Kiitos kaikista upeista resepteistäsi! On loistavaa, että tuot meille ihanan simppeleitä mutta samalla hieman erilaisia reseptejä. Ainoa mikä minulta vielä puuttuu, on ne pitkät aamut jolloin ehtisin kaikkia aamiaisreseptejäsi kokeilemaan. 

Suvi sur le vif

Minä olisin varmaan hulauttanut puoli pulloa, jollei parempi puoliskoni olisi todella herkkä etikalle ja kaikelle muulle kirpeälle. Aina tarttee himmailla hiukan, mutta tietysti sitä voisi omalle lautaselle hulauttaa lisää. :) Ja kiitos ihanasta, rohkaisevasta kommentistasi! 

Kommentoi