Sinappivoi sydän kaalit / Mustard butter
Tilasin taannoin Deborah Madisonin kirjoittaman The Vegetable Literacyn, mutta unohdin sen melkein samantien hyllyyn. Järkälemäinen kirja muistutti itsestään tällä viikolla varsin ikävästi putoamalla suoraan isovarpaani päälle. Mojovan mustelman saattelemana lukaisin samalla koko teoksen läpi, ja käteen jäi heti ensilukaisulta iso kasa kokeilun arvoisia reseptejä ja uusia oivalluksia kasvisruokaan.
Päädyin ensimmäisenä kokeilemaan sinappivoita, jota Deborah suosittelee kokeilemaan kaikkien kaalien kanssa. Kaapissa yksinäisenä kyhjöttävät ruusukaalit pääsivät veitsen alle ja rakeisen sinappipurkin jämät voin sekaan. Alla resepti alkuperäisten määrien mukaan, tein itse pienemmän satsin ja heittelin 50 grammaan mausteita varsin rennosti, unohdinpa kyydistä vielä persiljan. Käytin myös salottisipulin sijasta neljänneksen tavallisesta keltasipulista.
Keitä, höyrytä tai paahda ruusukaalit uunissa tai pannulla sinappivoin pariksi. Uunipaahdetut ruusukaalit voi myös syödä levittämällä huoneenlämpöistä sinappivoita hyvälle maalaisleivälle, ja kasaamalla keon ruusukaaleja päälle. Taatusti hyvää!
Sinappivoi
115 grammaa voita
2 tl sinappia tai enemmän, maun mukaan
2 rkl hienonnettua persiljaa
1 salottisipuli hienonnettuna
1 sitruunan raastettu kuori
Suolaa ja rouhittua mustapippuria
Sekoita huoneenlämpöiseen, pehmeään voihin sinappi, persilja, sipuli, sitruunan kuoriraaste ja sekoita hyvin. Mausta suolalla ja mustapippurilla, maista ja lisää tarvittaessa mausteita. Kaavi voi tarjoiluastiaan ja tarjoa esimerkiksi paahdettujen ruusukaalien kanssa. Voit myös pyöräyttää voista voipaperin avulla pötkön ja pakastaa sen. Tästä voimäärästä tulee tarpeeksi parille, kolmellekin ruoalle.
*
The Vegetable Literacy from Deborah Madison was all forgotten in my bookshell until the heavy book fell right onto my big toe. Me and my aching toe read the book from cover to cover and got very excited about all kinds of recipes.
First to cook was this mustard butter, which Deborah recommends serving with all kinds of cruciferous vegetables, from brussel sprouts to cauliflower. You mix 1/2 cup of soft butter with 2 ts of mustard of your choice, 2 tbs of chopped parsley, 1 large shallot finely diced, grated zest of 1 lemon and season with salt and black pepper. So, so good!