Soppatiistai / Soup tuesday

bataattikeitto_suvisurlevif.jpg

 

Samettinen, mausteinen bataattikeitto

Kuori ja leikkaa 1 sipuli reiluhkoiksi lohkoiksi. Napsauta levy kattiloineen keskilämmölle. Lorauta mukaan öljyä ja ropauta mukaan 1 tl fenkolinsiemeniä, 1 tl korianterinsiemeniä sekä chiliä maun mukaan. Käytän itse pieniä, tulisia kuivattuja chilejä ja murensin yhden keiton joukkoon, se toi juuri sopivan potkun. Kokeile siis käyttämäsi chilin tulisuutta ja käytä sen mukaan, bataatin lempeä maku häviää jos suuta polttaa ja hiki lentää.

Kuori ja leikkaa peukalon kokoinen palanen inkivääriä viipaleiksi, tee sama parille valkosipulin kynnelle. Kun öljy alkaa elämöidä kattilassa mausteineen, vähennä lämpöä miedommalle ja kippaa mukaan sipulit ja muutama tuore timjamin oksa. Kiepauttele kunnes sipulit pehmenevät. Kippaa mukaan 2 keskikokoista bataattia kuorittuna ja lohkottuna reiluiksi paloiksi. Lisää mukaan 1 kasvisliemikuutio, pyörätä aineksia kevyesti kattilassa ja lisää mukaan vettä niin, että kasvikset ovat mukavasti kylvyssä. Anna keiton porista kannen alla hiljalleen pyöräyttäen välillä kapustalla. Kun kaikki alkavat olla mukavasti pehmeitä, surauta keitto sileäksi sauvasekoittimella – voi olla että tässä vaiheessa kannattaa lisätä hieman vettä, jos keitto tuntuu liian paksulta. Samettisen bataattikeiton salaisuus on siivilöinti ja kerma, niitä ei kannata missata. Painele keitto tiheän siivilän läpi toiseen kattilaan. Lämmitä siivilöity keitto ja maista: tässä vaihessa lisätään maun mukaan suolaa ja noin puolikkaan sitruunan mehu antamaan hiukan vastusta bataattien makeudelle. Sekoita keittoon 2 dl kuohukermaa ja anna lämmetä läpikotaisin. Nauti lämpimänä, tuoreen timjamin, ranskankerman ja leivän kera. Ohjeesta riittää ainakin neljälle.

*Ohje on summittainen, esimerkiksi kaksi keskikokoista bataattia on hiukan liukuva käsite, hyvää tulee kun maistelet, tunnustelet ja kokeilet. Lisää tarvittaessa vettä, annostele reippaammin mausteita jos niitä kaipaat tai jätä kerma pois ja korvaa se lisäämällä reilummin vettä tai haluamaasi nestettä.

* Löytyy niitä, joiden mielestä siivilöinti on turhaa. Hommaahan siinä on kun runttaa keittoa läpi siivilän mutta minä suosin siivilöityä sosekeittoa. Esimerkiksi Jamie Oliverin kirjoissa fiilistellään rouheampia keittoja, joissa on mukana sattumia – minä koen sen vähän epämiellyttäväksi kun sosekeitossa saa yhtäkkiä suuhunsa jotain tunnistamatonta. Aivot sanovat että kyllä se vaan on se porkkana jonka sinne pistit mutta mielikuvitus väittää aivan toista.

*Kuvassa on tarjolla myös hiukan speksattua voita. Valmistin sen vatkaamalla huoneenlämpöisen voin kuohkeaksi ja maustamalla sen luomusitruunan kuorella, tuoreella timjamilla ja sormisuolalla. Voit käyttää mitä tahansa yrttiä tai sekoittaa mukaan vaikka valkosipulia, valmista pestoa, kuivattuja, murennettuja sieniä, hienonnettuja aurinkokuivattuja tomaatteja tai mitä mielesi ikinä halajaa.

*

Sweet potato soup seasoned with ginger, spices and rounded up with cream. I tend go for the velvety textured soups and always use a sieve. There’s also whipped butter with fresh thyme, lemon zest and salt in the picture, a perfect company to a piece of bread.

 

 

koti ruoka-ja-juoma
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.