Sovelluksien sovellus / Mediterranean vegetable stew
Kutsun tätä reseptiä välimerelliseksi kasvivuoaksi, koska puristit eivät hyväksyisi versiotani ratatouilleksi, saati sitten caponataksi. Olen ottanut näistä molemmista vaikutteita ja valmistustapa on kuin perinteisessä ratatouillessa: kasvikset paistetaan erikseen omissa lajeissaan ensin kevyesti paistinpannussa, jolloin vuoasta ei tule muhjua niin ulkonäöltään kuin maultaankaan. Caponataan kuuluvat oliivit ja kaprikset antavat kasviksiin sopivasti vauhtia, ja punaviinietikassa kevyesti karamellisoidut sipulit pyöristävät kasvisten maun oliiviöljyn kanssa täyteläiseksi.
Kasvisvuoka maistuu aina juuri siltä, mitä vuokaan tunget: käytän siis paistamiseenkin hyvää oliiviöljyä (enkä kuumenna pannua liian kuumaksi, jotta öljy ei kärtsää). Oreganona käytän Sisiliasta rahtaamaani puskaa. Suolaan säilötyt kaprikset olen tuonut Roomasta, ne ovat siellä halpaa markettikamaa, mutta Suomessa saat ostaa hävyttömän kalliin purkkisi Stockmannilta – käytän siis yleensä liemeen säilöttyjä kapriksia.
Sanomattakin on selvää, että kasvisten pitää olla kypsiä ja esimerkiksi kesäkurpitsa ei saa olla metrinen jötkäle, täynnä pelkkiä siemeniä. Tämä vuoka vaatii myös aikaa, kaikkien kasvisten erikseen paistelu ei ole puolen tunnin arkiruokaa, mutta maku palkitsee. Lasi viiniä ja rentoa musiikkia auttaa pilkkojaa huomattavasti.
Kasvisvuokaa voi syödä sellaisenaan lounaaksi leivän ja jonkun hyvän juuston kanssa, voit myös sekoittaa sitä pastan joukkoon, tarjota lihan tai kalan seuralaisena, tai koota keoksi bruschettan päälle. Tai syödä huoneenlämpöisenä suoraan vuoasta.
Välimeren kasvisvuoka
1 munakoiso
2-3 pientä kesäkurpitsaa
2 punaista paprikaa
1 sipuli
4 valkosipulinkynttä
2 dl mustia tai vihreitä laadukkaita oliiveja
2 rkl kapriksia
4 tavallista tomaattia tai 10 kirsikkatomaattia
1 rkl kuivattua oreganoa
2 rkl punaviinietikkaa
Suolaa ja mustapippuria
1 laakerinlehti
Pilko munakoisot, kesäkurpitsat, tomaatit ja paprikat reiluiksi paloiksi omiin kasoihinsa. Lisää uunivuokaan loraus oliiviöljyä ja kaada uunivuokaan valmiiksi tomaatit, kaprikset, oregano, laakerinlehti ja oliivit.
Lämmitä paistinpannussa oliiviöljyä miedolla lämmöllä ja paista ensimmäisenä munakoisoja ja 1 valkosipulinkynsi viipaloituna, kunnes palaset pehmenevät ja saavat aavistuksen väriä, noin kymmenen minuuttia. Kaada munakoisot vuokaan ja lisää pannulle kesäkurpitsat, 1 valkosipulinkynnen viipaleet ja loraus oliiviöljyä, paista kymmenen minuuttia ja kaada nekin vuokaan. Lisää pannulle vielä loraus öljyä ja paistele paprikat ja 1 valkosipulinkynsi viipaleina, kippaa ne vuokaan kasviskeon päällimmäiseksi.
Leikkaa sipuli ohuiksi renkaiksi lisää se pannulle oliiviöljyn ja viimeisen viipaloidun valkosipulinkynnen kanssa. Lorauta pannulle punaviinietikka ja halutessasi ripsaisu sokeria ja paista keskilämmöllä, kunnes etikka on haihtunut ja sipuli on kevyesti karamellisoitunut ja pehmennyt. Jos sipulit uhkaavat napata kiinni pannun pohjaan, lorauta joukkoon hiukan vettä.
Kaada sipulit lopuksi vuokaan, lisää kasviksiin suolaa, mustapippuria ja sekoita. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa tai sokeria, jos kaipaat makuun pyöreyttä. Työnnä 180C uuniin ja anna hautua 40 minuutista tuntiin, kunnes kasvikset ovat pehmenneet ja kypsyneet.
*
This mediterranean vegetable stew is a mixture of those more traditional ratatouille and caponata: I use the cooking method and vegetables from ratatouille, but add in capers and olives and few drops of red wine vinegar to make it slightly tangy.