Sunnuntaiprojektit / Sunday projects

 

Jos minulla on rento päivä, vietän sen mielelläni keittiössä. Varsinkin viikonloppuisin en yleensä kokkaa yhtä asiaa, vaan siivoamisen ja hyörimisen lomassa multitaskaan kasaan erilaisia projekteja ja ruokaa viikolle. Säilötyt sitruunat ovat roikkuneet tehtävien asioiden listalla varmaan parisen vuotta. Tänään iski inspiraatio ja kasasin ison kasan luomusitruunoita merisuolan kanssa pöydälle. 

Vilkuilin monia ohjeita sitruunoiden säilömiseen, ne vaihtelivat varsin paljon. Joihinkin tulee pelkkää suolaa ja purkkiin sullotuista sitruunoista tihkunutta nestettä, toisiin lisätään lisäksi sitruunamehua ja/tai vettä. Joissain ohjeissa sitruunat lohkotaan kokonaan, toisissa ne jätetään kokonaisiksi, kevyesti halkaistuna neljään osaan. Jotkut käyttävät mausteita, toiset taas eivät. Myös tekeytymisaika vaihteli kolmesta viikosta kolmeen kuukauteen (?).

Päädyin itse lohkoamaan sitruunat neljään osaan pitkittäin niin, että ne jäivät kannastaan kiinni. Purkin pohjalle kerros suolaa ja jokaisen sitruunan sisälle myös. Sitruunat sterilisoituun purkkiin, kunnon runttausta ja päälle vielä sitruunamehun ja veden sekoitusta. Sormet ristiin, tasaista ravistelua ja purkki pimeään, viileään nurkkaan.

Tässä hommassa muuten huomaa jos on laiminlyönyt talviset kädet. Suola ja sitruunanmehu pistävät kirvelemään varsin makeasti.

*

Today I had my first try with making preserved lemonds. Fingers crossed! 

 

 

Kommentit

Enne

Säilötyistä sitruunoista en ole aiemmin kuullutkaan. Minkä kanssa suosittelet näitä syötäväksi?

Suvi sur le vif

Säilötyt sitruunat kuuluvat Pohjois-Afrikan ruokaan ja Intiassa niitä käytetään myös. Sitruunan kuorta lisätään yleensä esimerkiksi marokkolaisiin tagine-patoihin ja couscousin sekaan.

Näin myös ohjeen, jossa sitruunoita tarjoiltiin paahdettujen perunalohkojen kanssa, se menee listalle ensimmäisenä jos sitruunat onnistuvat.

Tässä Wikipedia-artikkelissa kerrotaan aika seikkaperäisesti  sitruunoista ja tässä artikkelissa on 5 eri tapaa käyttää sitruunoita. Toivottavasti innostut kokeilemaan! Näitä saa valmiina myös etnisistä kaupoista, jos ei itse jaksa duunailla ja odotella sitruunoiden tekeytymistä. 

Mari- Kivistössä (Ei varmistettu) http://kivistossa.com

Monena vuonna tähän aikaan olen pohtinut näiden tekemistä, mutta homma on yleensä jäänyt juuri siksi, että ohjeita on niin kovin monenlaisia. Nyt muistin, että Ottolenghin Jerusalem-kirjassa taisi olla yksi, voisin kokeilla sillä!

Suvi sur le vif

Bloggaathan ohjeesta ja sitruunoista, kiinnostaa kovasti! :) 

Lumo (Ei varmistettu) http://lumolifestyle.blogspot.fi

Olen muutamana vuonna tehnyt säilöttyjä sitruunoita. Siivutan ne aina ja laitan mm. korianteria, mustapippuria ja tähtianista mukaan purkkiin, mutta ohjeita tosiaan on vaikka kuinka paljon erilaisia. Sitruunat tekeytyvät noin kuukaudessa, mutta ne vain paranevat, pehmenevät ja maku syvenee ajan myötä.

http://lumolifestyle.blogspot.fi/2014/01/sailottyja-sitruunoita-preserve...

mm. Julia

Vau! Enpä ole säilötyistä sitruunoista aiemmin kuullutkaan... Vaikuttaa mielenkiintoiselta. :)

Kommentoi