Voi mikä pannukakku / Clafoutis with raspberries
Kun pistetään kaksi rikkinäisen selän kanssa voivottelevaa ihmistä nukkumaan liian pieneen sänkyyn, saadaan aikaiseksi ainakin rähinää ja hitaasti eteenpäin liikkuvia mörrimöykkyjä. Päätin pistää pannukakut tulille ja pyöräytin meille iltapäivän iloksi vadelmilla ja ruusuvedellä silatun clafoutiksen, eli siis ranskalaisen pannukakun. Ei tämä sentään selkäkipuun auta mutta tuo muuten hyvän mielen. Lihasrelaksanttien kanssa nautittuna ainakin.
Tosin teknillisesti oikeaan clafoutikseen kuuluvat kirsikat; käytettäessä muita marjoja tai hedelmiä pannukakun nimi on flaugnarde. Vadelmat ja ruusuvesi ovat yhdistelmä, jonka nappasin sieltä ahkerasti kuluttamastani Nigel Slaterin Tender -kirjasta. Ja mahtava yhdistelmä onkin, pakastevadelmat saavat hennon ja kesäisen maun ruusuvedestä.
Clafoutis on helppo ja nopsa valmistaa, sitä voi varioida erilaisilla hedelmillä tai marjoilla ja rakennetta voi muuttaa sopimaan omaan makuun. Reseptejä on olemassa kuivemmille ja kakkumaisille, näille puolikiinteille jonka itse pyöräytin tai sitten pannukakun voi tehdä melkeinpä vanukasmaiseksi ja pehmeäksi.
Paista Clafoutis n. 20-23 senttisessä piirakkavuoassa, valurautapannussa tai jaa se halutessasi pienempiin annosvuokiin. Käytin ohjeistuksena Food&Winen ohjetta vadelmaiseen clafoutikseen, se löytyy täältä.
Clafoutis vadelmilla ja ruusuvedellä.
1,5 dl vehnäjauhoja
1 dl sokeria
3 kananmunaa
3 rkl sulatettua voita (käytän kevyesti suolattua, jos käytät suolatonta, lisää taikinaan hippu suolaa)
2 dl maitoa
2 dl tai maun mukaan pakastevadelmia + pari tippaa ruusuvettä
Voita vuoan voiteluun ja halutessa tomusokeria valmiin pannukakun päälle
Laita uuni lämpeämään 180 asteeseen. Voitele vuoka/vuoat voilla. Sekoita keskenään jauhot ja sokeri. Lisää mukaan kananmunat ja sulatettu voi, vatkaa vispilällä sekaisin. Lisää maito ja vispilöi kevyeksi ja kuohkeaksi. Taikinan voi tehdä myös blenderissä, joka on varmin keino estämään jauhopaakut taikinassa mutta ahkeralla vispilöimisellä onnistut myös. Mausta taikina lopuksi parilla tipalla ruusuvettä, varo lorauttamasta isoa määrää tai saat saippuaisen pannukakun.
Kaada 1/3 taikinasta voideltuun vuokaan ja ripottele jäiset vadelmat tasaisesti taikinan päälle. Kaada loppu taikina päälle ja lykkää uuniin. Paista 30-35 minuuttia tai kunnes clafoutis on kauniin ruskea ja keskiosa kiinteä. Voit myös tarkistaa kypsyyden tökkäämällä hammastikun keskellä; jos se on kuiva, pannukakku on valmis.
Anna jäähtyä ja sihtaa tomusokeria päälle. Parasta hiukan jäähtyneenä.
*
This day called something good, sweet and easy, so I made a french clafoutis with raspberries and rosewater. This (the raspberries and rosewater) is a combination that Nigel Slater suggests to be a very good one. I used this recipe as a base of my clafoutis and just added a few drops of rosewater.