Yrttiöljy / Herb oil
Innostuin duunailemaan yrttiöljyjä tomaattisalaatin ja basilikaöljyn jälkeen. Nappasin viikonloppuna meidän äidin pihalta nopeasti oreganoa ja surauttelin siitä tänään salaatinkastiketta valkosipulin ja kapristen kanssa. Öljy kannattaa omasta mielestäni maustaa aika reilulla kädellä, jotta sitä ei tarvitse laittaa kuin hieman mukaan lautaselle.
Yrttiöljyn saa aikaiseksi käyttämällä tehosekoitinta, sauvasekoitinta tai perinteistä morttelia – myös pieneksi silpuksi hakatut yrtit veitsellä käyvät edellisten kapineiden puutteessa. Öljyksi kannattaa käyttää hyvälaatuista oliiviöljyä. Yrttiöljyn voi maustaa kevyesti suolalla, tai lisätä makuja kuten valkosipulia, sitruunankuorta tai vaikka niitä kapriksia. Intialaisen ruoan kumppaniksi käy hyvin korianteria ja minttua sisältävä öljy, joka maustetaan korianterinsiemenillä ja jeeralla.
Morttelilla kannattaa muuten tehdä kerralla pieni satsi, sauvasekoittimella ja tehosekoittimella ainekset pyörivät parhaiten, kun teet isomman satsin kerralla. Oreganoöljy on hyvää myös esimerkiksi grillatulle leivälle siveltynä ja simppelin pastan joukossa. Ja pizzan päällä se olisi varmasti aika täydellistä!
Jos nyppäät yrttisi kasvimaalta, kannattaa ne huuhdella tai pudistella kunnolla ennen käyttöä. Muuten huomaat koko salaattisi liikkuvan pikkuhiljaa, kuten minulle tänään kävi laiskuuttani. Ei muuta kuin huljauttelemaan ötökät pois. Kuvan salaattitarpeet on muuten nyysitty melkein kokonaan vanhempien puutarhasta, krasseja myöden.
*
Inspired of different herbal oils. This time I used flowering oregano with garlic and few capers in my oil. Almost everything in my plate was from my parents garden; these glory, summer days!