Banaanileipä

Banaanileipä tai banaanikakku on yksi kaikkien aikojen lempivälipaloistani, jota tapaan tehdä aina, kun banaanit alkavat vaikuttaa siltä kuin ne olisivat pian muuttamassa autuaammille banaanimaille. Joulun jäljiltä hedelmäkulhossani odotteli terttu varsin kypsiä, lähes mustia, banaaneja. Päätin pyöräyttää niistä banaanileivän iltapalaksi ja ruokahävikkiä välttääkseni. Resepti on alkujaan Myllyn Parhaan, alla minun versioni.

IMG_1854.jpg

 Banaanileipä

 

Tarvitset: 

  • 4 dl jauhoja
  • 0,5 tl suolaa
  • 1tl soodaa tai leivinjauhetta
  • 1dl piimää tai jugurttia tai muuta hapan(maito)tuotetta
  • 100g voisulaa
  • 2 munaa 
  • 3 banaania
  • (1,5 dl fariinisokeria tai muuta tummaa sokeria, jos haluat makean banaanileivän)
  • (kourallinen esimerkiksi pähkinöitä, taateleita tai suklaapaloja)

Tee näin: 

  1. Sekoita kuivat aineet.
  2. Lisää muut aineet ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. 
  3. Kaada leivinpaperilla vuorattuun tai voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan. 
  4. Paista 175-asteisessa uunissa n. 1 h tai siihen asti, kunnes tikulla taikinaa kokeiltaessa siihen ei enää jää mitään. 

Nauti esimerkiksi maapähkinävoin tai tahinin kanssa. Banaanileipä säilyy hyvin muutaman päivän ja sen voi myös pakastaa valmiina annospaloina viikonloppuaamuja varten… 

Resepti kestää varsin hyvin muuntelua jauhojen, nesteiden ja muiden osien suhteen. Olen tehnyt banaanileipää eri jauhosekoituksilla ja käyttänyt leivässä sitä, mitä kaapista kulloinkin on sattunut löytymään. Tällä kertaa laitoin leipään vehnä- ja ruisjauhoseoksen lisäksi desin heraproteiinijauhoa ja hiukan kuorittuja vanhaksi menossa olleita hampunsiemeniä. Olen toisinaan käyttänyt reseptissä myös kaura-, manteli- ja kookosjauhoa. Jauholaatuja vaihdellessa suosittelen hyödyntämään ”näppituntumaa” oikean koostumuksen aikaansaamiseksi, sillä se on usein yllä mainittua tarkkaa jauhomäärää tarkempi mittari. 

Tällä kertaa laitoin happamuutta antavaksi nesteeksi Oatlyn kaurafraichea. Reseptissä olevan piimän olen aikaisemmin korvannut esimerkiksi jugurtilla, rahkalla tai hiukan pienempää määrää muuta nestettä, kuten kasvimaitoa, käyttäen. Nykyään tapaan tehdä banaanileivän ilman sokeria ja muuta makeutusta, sillä kypsä banaani itsessään on mielestäni riittävän makeaa. Makeampaa kahvileipää halutessaan reseptin voi toki tehdä sokerilla tai korvata sen esimerkiksi tilkkasella agave-siirappia tai muuta makeutusainetta. Luonnollisesti voin voi vaihtaa vaikkapa kookosöljyyn. Banaanileivästä saa astetta juhlallisemman, jos siihen lisää pähkinöitä, taateleita tai suklaapaloja. 

Vuosien varrella olen tullut siihen tulokseen, että tätä reseptiä voi muunnella lähes loputtomasti. Vain taivas on rajana! Pääasia taitaa olla se, että kokeellisen keittiökemian lopputuloksena syntyy sopivan mehukas ja maukas, ei liian kiinteä eikä juokseva, taikina. Sellaisesta syntyy maukas banaanileipä.

Koti Ruoka ja juoma