Kesän ihanat kohteet kotimaassa

Kotimaan matkailu on nyt vahva trendi ajan hengen mukaisesti. Miksipäs ei, sillä meillä Suomesta löytyy paljon ihania kohteita päiväretkille sekä myös pidemmille reissuille. Usein kun on puhunut ystävien kanssa matkailusta monet ovat todenneet, että samalla rahalla pääsee ulkomaille viikoksi kuin viikonlopuksi Helsinkiin. Kieltämättä ollaan itse ajateltu samoin aika ajoin, kun ollaan mietitty talvilomaa Lapissa tai jossain kylpylässä. Onhan Suomessa melko kallista matkustaa, mutta seuraamalla tarjouksia esim. majoituksen osalta, voi hinnoista saada jopa kymmeniä euroja pois.

Meillä oli viime kesänä loma kesäkuun alussa ja silloin me oltiin Etelä-Ranskassa. Ehdittiin kuitenkin matkailla myös Suomessa, kun hyödynnettiin vapaat viikonloput siihen! Jyväskylästä on helppo lähteä päiväretkillekin, sillä matka on lyhyehkö kaikkialle muualle paitsi aivan pohjoiseen. Tässä postauksessa kerrotaan meidän lemppari kohteet viime kesältä ja haaveena olevat kohteet tälle kesälle.KUOPIO

No hei, kyllähän Kuopio pitää mainita, kun puhutaan kesäkaupungeista ja kesän matkakohteista Suomessa. Kuopion tori, Mualiman napa on vertaansa vailla. Aamuisin tunnelma on parhaimmillaan, kun torikauppiaat on asettunut paikoilleen lähiruokien, käsitöiden ja kukkasien kanssa. Myös ruokakojut ja kahvilat suorastaan huutaa hakemaan niistä munkkipossua ja kahvia. Kun herkut on haettu kojusta voi asettua torin penkeille istumaan ja katsomaan maailman menoa.

Torin laidalta lähtee Kauppakatu, jossa sijaitsee kaupungin paras valikoima terasseja. Kauppakatua pitkin kannattaa kävellä kohti satamaa jäätelölle tai mennä ihan sataman kupeessa sijaitsevaan tunnelmalliseen ja nostalgiseen ravintola Sampoon perinteisille muikuille. Jos ei ole kiire, satamasta voi lähteä sisävesiristeilylle Kallavedelle ihailemaan upeita maisemia. Jos meno jalka vipattaa, risteilyn jälkeen voi suunnata Albatrossiin, joka on kesäisin lähes aina täynnä ja tarjoaa karaokea ja tanssimusiikkia vanhassa satamamakasiinissa.

Kuopion nähtävyydestä, Puijon tornista, avautuu upeat maisemat Kuopion yli ja huhun mukaan tornin huipulta löytyy myös hyvät ruoat! Me ei olla vielä itse ehditty syömään Puijon torniin, mutta se on to do-listalla. Kuopion keskustasta parin kilsan päästä sijaitsee Kuopion Saana, josta löytyy ravintola, sauna, spa ja iso aurinkoinen terassi. Täällä pääset rentoutumaan savusaunaan ja kulman takaa pääset vilvoittelemaan järveen tai altaaseen, hinta vaihtelee spassa 12-18 euron välillä päivästä ja kellonajasta riippuen. Saanan vieressä on minigolfrata, jossa voi käydä pelailemassa järvimaisemissa. Paikan päälle pääsee kävellen keskustasta, mutta bussi tai kaupunkipyörä vie kätevämmin perille Kuopion Saanaan. PORVOON VANHA KAUPUNKI

Vasta viime kesänä käytiin ekaa kertaa Porvoon vanhassa kaupungissa. Jyväskylästä kestää ajaa noin kolme tuntia yhteen suuntaan, joten ajeltiin Porvooseen viettämään aurinkoista kesäpäivää. Siis jestas, mistä ollaan jääty paitsi. Mikä tunnelma ja miten kaunis vanha kaupunki! Pieniä suloisia putiikkeja, joissa myydään uusia tuotteita ja vanhoja tavaroita. Teki mieli vierailla jokaisessa näistä putiikeista ja hypistellä kaikkea. Mika oli ”onnellinen”, kun joka suunnalta kuului vaan ”oi kato miten ihana tää on”, ”voi ei tää ois niin kiva kotiin”. Näissä putiikeissa jos missä saa ajan kulumaan huomaamatta.Varsinkin silloin, jos on yhtään pienten ja kauniiden esineiden perään, joille ei välttämättä ole muuta käyttöä kuin olla silmänilona. Porvoon vanha kaupunki on kaiken lisäksi kovin kuvauksellinen. Me eksyttiin kiertelemään vanhan kaupungin laitamille, jossa ei enää ollut putiikkeja tai ravintoloita, vain asuintaloja. Käveltiin päämäärättömästi ja leikiteltiin ajatuksella kuinka ihana ois asua täällä, vaikka vaan kesät. Tiedättehän, niissä sympaattisissa puutaloissa, jotka loistaa kilpaa kirkkaine väreineen ja kotoisine ikkunoineen. Kävelyltä takaisin päin tullessa mentiin brunssille kirkon kupeessa sijaitsevaan Vanhan Porvoon Glassikkoon. Glassikko oli kotoisa pieni paikka ja brunssilla oli hyvä valikoima maistuvaa kasvisruokaa. Brunssin kruunasi Vanhan Porvoon Jäätelötehtaan jälkkäri jätski, jota muun ruoan tapaan sai itse annostella! Jäätelön suurkuluttajina voidaan todeta, että jäätelöt oli todella hyviä ja piste i:n päälle brunssilla.SAARISTON RENGASTIE

Saaristo on niin upee varsinkin tällaisille sisämaalaisille, jotka tosin rakastaa järvi- ja merimaisemia hyvin paljon. Me oltiin kannettu meidän petauspatja ja vuodevaatteet pakettiauton takaosaan ja tehty sinne meille maja yöpymistä varten. Startattiin auto perjantai-iltana töiden jälkeen Jyväskylästä kohti Paraista ja mentiin siitä lossilla Nauvoon, jossa oli ensimmäinen stoppi. Nauvossa me käytiin iltakävelyllä ihailemassa hiljaista satama-aluetta ja pikkukatuja, etsittiin autolle parkkipaikka, juotiin lasit viiniä ja nukahdettiin nopeasti. Mennyt viikko ja pitkähkö ajomatka työpäivän jälkeen painoi aika paljon silmiä. Aamulla herättiin ajoissa (kuten aina) ja lähdettiin metsästämään aamiaispaikkaa. Päädyttiin Köpmans nimiseen kahvila-ravintolaan, joka tarjoaa myös Bed & Breakfast palvelua. Tää paikka jäi mieleen tosi hyvän palvelun ja ihanan tunnelman vuoksi. Lisämainintana voisi vielä sanoa, että korvapuustit oli loistavat.

Nauvosta me ajettiin Rengastietä eteenpäin ja pysähdyttiin pariin otteeseen ihan vaan kuvailemaan. Losseja tällä matkalla kertyi paljon ja vain yksi niistä oli maksullinen ja aika paljon suurempi kuin muut. Maksullinen lossi liikennöi Houtskari-Iniö välillä. Henkilöauton maksu sisälsi henkilömaksut ja hintaa pisimmälle, tunnin kestävälle lossimatkalle tuli 40 euroa. Iniöstä me jatkettiin Kustaviin, siitä Taivassaloon ja mannerta pitkin Naantaliin. Naantalin vanha kaupunki on kaunis! Siellä on hienoja rakennuksia, kiehtovia putiikkeja, paljon ravintoloita ja kaunis satama. Me oltiin Naantalissa ihan liian vähän aikaa, jotta olisi ehditty tutustua kunnolla vanhaan kaupunkiin. Suunnattiin vielä samana iltana Naantalista kohti Poria, jossa meidän oli tarkoitus yöpyä. Suunnitelmat meni kuitenkin lennosta uusiksi ja käytiin vaan hengailemassa Yyterin hienolla hiekkarannalla. Autossa yöpymisen sijaan lähdettiin ajamaan yötä vasten kotiin omaan sänkyyn nukkumaan.

Se, mikä kannattaa ottaa huomioon Rengastiellä on lossien aikataulut ja niihin jonottamiseen kuluu myös aikaa. Liian tiukkaa aikataulusta ei kannata tehdä, sillä saaristossa ei myöskään voi ajaa kovin lujaa. Saariston rengastie oli kauttaaltaan täynnä kauniita maisemia ja losseja. Meidän lemppareiksi muodostui reitin varrelta Nauvon satama-alue ja Naantalin vanha kaupunki. Saariston rengastielle ja Naantaliin suunnataan varmasti vielä uudelleen! Meidän reissu  Saariston Rengastiellä kesti kokonaisuudessaan kaksi päivää ja yhden yön, toisena yönä oltiin perillä kotona. Viikonloppu on meidän mielestä riittävä aika, joka kannattaa varata Saariston Rengastielle autolla liikkuen.

Tänä kesänä olisi haaveena päästä Ahvenanmaalle pyöräilemään. Meistä kumpikaan ei oo vielä koskaan käynyt Ahvenanmaalla, joten, jos sulla on heittää jotain vinkkejä Ahvenanmaan osalta kerro ihmeessä! Ahvenanmaan lisäksi olisi tarkoitus päästä pohjoiseen retkeilemään Suomen puolella. Ja jos mahdollista, niin loppukesästä olisi kiva heittää reissu Lofooteille, jonne matka jäi tekemättä pääsiäisenä. Onko teillä jotain kesälomareissuja suunitteilla?

Nauttikaa aurinkoisesta viikosta!

//Heini & Mika

hyvinvointi matkat suosittelen
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *