Breadfruit
..yritin ajastaa tämän postauksen ilmestymään eilen, mutta mitään ei näy. Uusi yritys, silläkin uhalla, että Lily-noviisina päädyn lopulta kertomaan leipähedelmästä identtisesti kolmena päivänä peräkkäin!
Olen loilottanut vuosia apinanleipäpuun katveessa loikovista väsyneistä leijonista vaivautumatta ottamaan selvää, minkälaisesta puusta on kyse. Muutama päivä sitten eteeni tuotiin lautasellinen breadfruitia ja luulin arvoituksen selvinneen ilman että pistin rikkaa ristiin.
Vaan ei, viidakoissakin on kahden kerroksen väkeä: Leipäpuun hedelmä on monikäyttöinen herkku, joka tuoksuu kypsentämättömänä nuorelta pajulta ja muuttuu keitettäessä perunamaiseksi sekä maultaan että koostumukseltaan, mums. Apinanleipäpuu, kavereiden kesken baobab, tuottaa puolestaan pölisevän kuivaa liitumaista ja vähän kitkerää hedelmätavaraa.
Oppia ikä kaikki, suunta siis Darajanille leipähedelmän ostoon.
Tän kaverin rakenne on kummallinen
puinen
suomuinen
huokoinen
Juhannuksen kunniaksi valmistimme kuitenkin myös itsellemme tutumpaa leipästä. Kenttäolosuhteissa kaulimen virkaa toimitti kuivashamppoopullo, leivinpaperina toimi runsas määrä öljyä ja kas, lopputulos näyttää kutakuinkin toivotulta!