Syntisen hyvät kauralastut (sekä vähemmän syntinen versio)
Kauralastut ovat oiva kotiäidin-rankan/tylsän-päivän-pelastus-herkku! Valmistusaineet löytyvät joka keittiön perustarvikkeistä ja ne ovat todella helppoja valmistaa: sekoitetaan aineet, lusikoidaan pellille ja lykätään hetkeksi uuniin. Teen näistä joskus myös hieman terveellisemmän version, joita voi syödä vielä paremmalla oma tunnolla (varsinkin jos syö puolet näistä yhdeltä istumalta…)
Ohjeita löytyy varmaan useita, mutta itse olen käyttänyt perustana tätä ohjetta:
3 dl isoja kauraryynejä
2 dl sokeria
100 g sulatettua voita
1 tl leivinjauhetta
2 rkl vehnäjauhoja
1 kananmuna
Sekoita aineet keskenään ja tee pellille harvakseltaan nokareita. Leviävät itsestään uunissa. Paista 200 asteessa n. 5 min, kunnes saavat väriä.
Nämä jäi jäljelle kahdesta pellillisestä
Ja miten näistä muokataan terveellisempiä: Kaura sisältää paljon kuituja ja on lisäksi herkullista, ja käytän sitä paljon leivonnassa. Joskus heitän sekaan vielä lusikallisen tai pari leseitä, jolla lisään keksien kuitupitoisuutta. Ne häviävät kauran joukkoon, eivätkä paljon maistu tai muuta rakennetta. Idea tuli siitä, kun minulla ei kerran ollutkaan tavallisia kaurahiutaleita, vaan ainoastaan sellaisia missä on valmiiksi seassa (vehnä?)leseitä. Hyviä tuli, jopa vähän tavallista maukkaampia!
Maidotonta ruokavaliota noudattavia ystäviä ja sukulaisia varten korvaan ohjeessa olevan voin margariinilla, tai jopa öljyllä. Viimeksi tein keksit kokonaan rypsiöljystä, ei ongelmaa. Väri jäi vähän haaleammaksi, ja eikä kekseistä tullut yhtä kiiltävän näköisiä, mutta pienellä ripauksella suolaa maku oli täysin kohdillaan. Jos näitä ahmii syö salaa itsekseen, ei sillä ulkonäöllä ole niin väliä.
Näiden keksien suurin ”pahis” on sokeri. Lähes aina kun teen näitä, laitan sokeria vain 1 – 1,5 dl sekä teelusikallisen vaniljasokeria. Kekseista tulee rakenteeltaan helpommin murenevia, mutta tuollakin sokerimäärällä ne ovat todella, todella makeita. Ilman vaniljasokeriakin varmaan pärjäisi, mutta minusta se antaa kivan säväyksen, ja häivyttää kivasti sokerin ”vähyyttä”.
Jos taas haluaa muokata näitä vielä syntisempään muotoon, voi lisätä joukkoon (tumma)suklaamurusia. Ei liikaa jottei rakenne kärsi. Mmmm….